18 Şubat 2013 Pazartesi

Galatasaray'ın Oyun Genişliği

Galatasaray için bu sezon en büyük dert, kalabalık ortasahalı rakiplerin baskısından sıyrılamayışları. Rakip 5'li ortasahalar, Galatasaray'a oyun kuracakken baskı yaptığında, Galatasaray'ın atak olasılıkları kısıtlanıyor ve çok az sayıda rakip kalede pozisyon bulabiliyor.

Bunun en büyük nedeni, Galatasaray'ın koskoca kadrosunda sadece 1 tane çizgi ofans oyuncusu bulunması. O da Amrabat.




































Bu sezon Galatasaray'da açıkta en çok oynayan oyuncular Amrabat ve Hamit'tir. Hamit oyun kurulurken, çok az kes rakip sahada çizgiye basıyor. Genelde çizgide oluşu, göbeğe yakında oluşundan az. Çizgide topla buluştuğunda ise, hep içeri kateden bir yapısı var. Bu suç değil, oyuncu profili. Bu büyük sorun. Galatasaray'ın ofansif alternatiflerini kısıtlıyor. Neden? Galatasaray göbekten oynamaya kurulmuş bir takım. En büyük hucum gücü, Burak gibi bir forvetin arkasında ona servis yapabilecek Selçuk İnan. Yeni transferler gelmeden en azından durum böyleydi. Fakat tüm hafta boyunca Galatasaray'ı analiz etmiş rakipler zaten bunun için önlemi alıyor. Selçuk'a ve yanında oynayana sıkı bir baskı, Burak'ı arkaya kaçırmamak için ezberlenmiş savunma anlayışları. Zaten büyük takım olmak bunun üstünden gelmekten geçiyor. Rakipler size önlem alıyor, siz onlara değil. Dikkat edin ki Galatasaray Şampiyonlar Ligi maçlarında çok daha fazla pozisyona giriyor. Çünkü oradaki rakipler, ligteki rakipler gibi Galatasaray'a bu denli detaylı önlemler almıyorlar, çünkü onların da önlem alınması gereken önemli oyuncuları oluyor.

Bu sıkıntıyı aşmanın en kolay yollarından biri Galatasaray'ın oyun genişliğini arttırması olacaktır. Hamit aldığı her topu içeri katetmek yerine çizgide kalmayı da denemelidir. Topu almak için kendini göbeğe atmaktan vazgeçmelidir. Aynı şey Amrabat için de geçerli. Özellikle çift forvetli düzenlerde Galatasaray'ın buna çok ihtiyacı olacak. Oyun genişliği, rakibin de düzenini bozan bir durum. Rakibi çizgiye çektikce oyunun genişliği artacak, rakip sizi savunurken daha fazla alanı parsellemek zorunda kalacak.

Hamit için çizgi oyuncusu demek pek doğru gelmiyor. Bir kanat oyuncu topla buluştuğunda içeri sürüşe geçiyorsa, orta sahanın sağ taraf oyuncusu olur en fazla. Kanat oyuncusunun aklında hep çizgiyi kullanmak olur. Amrabat da Galatasaray'a geldiğinden beri çizgiyi bir kanat oyuncusu gibi kullanmayıp, her defasında göbekten drippling yapma peşinde. Bu da Galatasaray'ın oyun genişliğini daraltan durumlardan. Riera ve Sabri kaç defa rakip korner çizgisine değiyor? Bu da Amrabat ve Hamit'in içeri karakterli oyunları ile birleşince, tıpkı son Akhisar maçında olduğu gibi, ortasahayı kalabalık tutan ve disiplinli savunma yapan takımlar Galatasaray'ın hücum alternatiflerini iyice kısıtlıyorlar.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Bence kanakt oyuncuları kadar önemli bir sorunda ufaluji(yazım hatalı) o melo ve selcukla beraber neredeyse ön liberoda oynuyordu ve onları öne gönderiyordu fakat şimdiki stoperler geri kaçıyorlar veya sola kaymak zorunda kalıyorlar.

sin dedi ki...

İlginçtir,ben yazının tam zıttını savunuyorum. Hamit bir kere kesinlikle kanat oyuncusu değil.Ne boyle bir hızı var ne de karıyerı boyunca sırtına cızgıyı alarak oynamıslıgı.Sene başından beri onu kanat oynatmak en buyuk sıkıntıyı getiriyor. Hamit kanat oyuncusu olmadıgı ıcın,aldıgı topları kenarda hızlı depara kalkarak ılerıye tasıyamıyor.En buyuk sıkıntı da bu, kaldı kı hamit'in bire bir de adam eksıltme durumu da gecerlı değil. Terimin hamiti kanatta kullanma sebebi,bolgeyı cok ıyı parselleyebilmesi ve savunma anlamında muazzam alan kapatabilmesi. Son Akhisar macında hamit kanat değil,orta 3 lu de oynadıgı ıcın cok daha verımlı oynadı.ver-kac,kısa pas ve uzun pası cok etkılı,orta saha yukunu selcuktan alması da bu anlamda onemlı.Amrabattan sa terımın bekledıgı(bence) stoch un yaptıgı,bıre bırde adam gecerek(kı kayserı de bunu capraz gıderek yapıyordu) adam eksıltme olası gole gıtme veya ıcerıye yerden pasla gol pozısyonu.Amrabattan bunu maalesef sene basından berı alamadı,amrabata atılan her top dıkıne gıtmek yerıne gerı pas olarak donuyor. Hamit kesınlıkle kanat oyuncusu deıl,kanat oyuncusu olarak oynamaya devam ederse de karıyerı ve performansı her gecen gun dusucektır.

Dt dedi ki...

Hamit'in kanat oynaması bütün bu kötü performansının sebebi. Keza Hamit oyunu çabuk oynayamamasının yanında çok mücadele ettiği - oyunu çift taraflı oynadığı için fazlaca yoruluyor. Eğer kanatta oynamaya devam ederse bu Galatasaray'ın zararına olur diye düşünüyorum.

Football match previews dedi ki...

a great football blog. Congratulations.