16 Eylül 2010 Perşembe

Ah 4-3-3 ah!


Galatasaray'ı yaklaşık 1 senedir rahat maç kazanır şekilde görmüyoruz. Geçen sene bu zamanlar 5-6 tane atıp 2 gol yediğimiz dönemleri geride bırakıp 1 gol atıp 1 gol yeme ya da 1 gol atıp 2 gol yeme dönemine girmiştik. ''Geçen sene başı bu takım 4-3-3 oynuyordu da şimdi niye oynayamasın?'' lafına kesinlikle katılmayanlardanım. Geçen sezonki ilk 4-5 haftalık periyot ligin çok başıydı ve kesinlikle bir ölçüt olamaz.

Galatasaray'ın elindeki kadrosunu tam anlamıyla kullanabilmesi için kesinlikle bu orta saha düzeninden vazgeçmesi lazım. Bunun adı taktiksel açıdan ne olursa olsun! tüm orta saha sadece Mustafa Sarp ve Ayhan'a emanet edilemez.

Galatasaray 4-4-1-1 gibi bir sistemde kesinlikle çok daha potansiyelini yansıtabilecek oyun sergileyecektir. Türkiye'de oynanan futbolun güce ve kondisyona yönelik oynandığını biliyoruz, tüm ortasahayı sadece 2 oyuncuya bırakmak intihar etmekten başka bir şey değildir. 4'lü savunmanın tam önünde 2 tane defansif özellikleri yüksek ve aynı zamanda top dağıtabilecek oyuncular kullanılmalıdır. Eğer 4-4-1-1 oynanılırsa saç baş yoldurtan Ayhan bir anda taraftarın sevgilisi haline dönüşecektir. 4-4-1-1 sadece sahaya dizilişte değil stratejik açıdan da farklılıklar gösterir. Yani; sağ ve sol açık oyuncuların orta sahaya daha fazla yardım etmesi demektir. bu da demek oluyor ki ortasahanın ortasında oynayan oyuncuların daha ekonomik oynayacak. Aynı zamanda demek oluyor ki ortasahanın ortasında oynayan oyuncular 60 70 metrede değil 30 40 metrede oynayarak pozisyonlarını kaybetmeyecekler bu da takıma az pozisyon verme konusunda yardımcı olacak. en uçtaki 1-1 ise Baros ve Misimovic'den başkası olamaz. Misimovic hem forveti çiftleyecek hem de önünde oynayan oyuncuya assist kralı olacak kadar gol attıracak potansiyele sahip. 4-3-3 demek kontrollü futbol demek değil maalesef. Risk almak demek.

4-4-1-1 ya da benzeri bir sistemde takım birbirine daha yakın oynayabilecek. Misimovic, Arda, Elano gibi oyuncuların yakın oynaması demek rakip kaleye daha hızlı yol almak demek. 4-3-3'deki sistem kopukluğundan dolayı oyuncuların da tam olarak potansiyellerini yansıtamadığını görmemek elde değil. Hayır 4-3-3 oynayarak fazla pozisyona girsek, daha yırtıcı oynasak bu belki pozisyon verme konusunda göz ardı edilebilir. Fakat rakibe bu kadar rahat pozisyon verip aynı zamanda rakip kalede zar zor pozisyonlar bulmak Galatasaray'a hiç yakışmıyor!

Rijkaard büyük hoca kabulümüz. Fakat artık bu sistemin iş yapamayacağını görmesini istiyoruz! Kendisinin bu sistemde ısrarcı olmasının ileriye yönelik bir ışık gördüğü anlamına geliyor olmasını dilemekten başka bir umudumuz yok zira kendisi bu sistemden dönecek gibi durmuyor. Umarım haklıdır.

Hiç yorum yok: