19 Eylül 2010 Pazar

Kadrodan yararlanmak

Takımın başında Rijkaard olunca ve kadroda oyunu değiştirebilecek bu kadar fazla oyuncu varsa ve takım her hafta kötü futbol sergiliyorsa biz taraftarlar bunun nedenini sorgularız. Galatasaray herhangi bir kulüp olmadığından alınan galibiyetlerin yanı sıra göze hoş gelen futbol da sergilemek zorunda. Yapılan pahalı transferler de bunu sağlamak için zaten.

Her hafta bu kötü futbolu gören biz taraftarlar takımı oluşturan parçaların çok kaliteli isimler olduğunu bildiğimizden her hafta ''takım bu defa düzelir'' umuduyla maçları izliyoruz. Ama nedense her hafta o başlama vuruşu yapıldığında saçma sapan uzun toplar ve 2 pas yapamayan takımla karşılaşıyoruz. Dün alınan Buca galibiyetinden sonra seviniyoruz ama maç bittikten sonra gelinen duruma üzülmemek de elde değil. Galatasaray lige yeni çıkmış bir takıma karşı 3 şut çekiyorsa ve şans denilebilecek bir gol ile galip geliyorsa bunu düşünmek gerekir. Galatasaray en umutsuz olduğu, kadrosunun çok mütevazi olduğu dönemlerde bile ligde gittiği deplasmanlarda aciz duruma düşmez her şekilde topu karşı sahaya yıkmayı becerirdi. Üzüldüğüm nokta Galatasaray bu kimliğini kaybetmeye başladı. Artık 4-3-3 sevdasına ard arda 4 pas yapamaz olduk. O topu karşı kaleye yıkan, kanatlardan bindiren ve aynı zamanda dikine hızlı oynayabilen takım, eski dönemlere nazaran daha iyi bir kadroya sahip olmasına rağmen istenilen düzeyin çok gerisinde.

Bunu söylemekten bıktım fakat kesinlikle elimizdeki kadro yapısı 4-3-3 oynamaya müsait değil. Bu sistemi gerçek anlamdayerine getirmek için ortasaha oyuncularınızın gerçek anlamda oyunu 2 yönlü ouynuyor olması lazım. Pas alırken nereye oynayacağını bilen, top rakipteyken nerede durmasını bilecek oyuncu profillerine sahip değilseniz ortasahada zaten bu sistemi sahaya yansıtmanız mümkün değildir. Burada şunu sorgulamak gerekir; teknik direktör elindeki kadro yapısına göre sistemi mi oluşturmalı yoksa oynatmak istediği sisteme göre oyuncularını mı eğitmeli. Madem Rijkaard 4-3-3'de bu kadar ısrarlı o zaman neden kendisi bu sistemin en önemli yeri olan ortasahaya daha kreatif ve oyunu 2 yönüyle gerçek anlamda oynayan futbolcular aldırmadı! Ya da aldırmak istemesine rağmen istediği oyunculara sahip olamayan Rijkaard elindeki kadroyu neden daha iyi yararlanacağı bir sisteme oturtmaktan bu kadar korkuyor!

Galatasaray şuanki döneminden daha kötü olamaz. En azından oyun olarak! Bu yüzden 4-3-3'ün değişik varyasyonlarını sahaya yansıtmaya çalışacağına, başka sistemlerle, elindeki Misimovic, Arda, Baros, Kewell gibi futbolculardan yararlanmanın formülünü aramalı! Aksi taktirde bu futbolcuların Galatasaray'da oynamasına gerek yok! Ne de olsa yararlanamıyorsun! Bu; sahip olduğun playstation 3'ü eski model bir tüplü televizyona scart girişinden bağlamak gibi bir şey! İstenilen elde edilemedikten sonra elindekinin ne olduğunun önemi yok.

Hiç yorum yok: