6 Ekim 2012 Cumartesi

Galatasaray 1 - Eskişehirspor 1 | Galatasaray'daki sorun çok basit.




Galatasaray bu sezon da geçen sezonki gibi topa sahip oluyor. Her maç neredeyse %60'lara varan üstünlük ile maçları tamamlıyor. Galatasaray'ın en büyük özelliği rakip sahada topla oynamak. Bunu geçen sene de çok hızlı bir şekilde yapmıyordu fakat Elmander ve Necati uyumu Galatasaray'ın işini kolaylaştırıyordu.

Neydi bu uyum?

Necati Türkiye standartların 10 numara pozisyonunda da oynayabilecek, topla ilişkileri çok iyi olan bir forvet. Topu onla buluşturduğunuz zaman, arkadaşlarına da pozisyon hazırlayabilir, kendisi gol vuruşu da yapabilir. Aynı zamanda teknik kapasitesi yüksek olduğundan topa sahip olduğu zaman kolay kolay kaybetmez.

Elmander; güçlü ve hücumdan savunmayı başlatan bir oyuncu. Necati ile ortak özellikleri, ikisi de topu ayaklarına aldıklarında kolay kolay kaybetmezler.

Bugünkü forvetlere bakalım. Burak ve Umut. İkisi de gol vuruşu konusunda oldukça başarılılar. Necati ve Elmander'den artıları, rakip savunma arkasına iyi kaçışları. Sprinter karakterli, açık alan oyuncuları. Eksileri neler? Topla ilişkileri onlar kadar iyi değil. Topu aldıklarında kaybetme olasılıkları daha fazla. Servis yapmaktan çok dikine oynamayı severler. Açık alan oyunundaki başarıları, dar alana sıkışmış set oyunlarında geçerli değildir.

Sprinter olmak rakip savunmanın arkasına sarkma özelliğini barındırmak bir forvet için çok önemli. Fakat Galatasaray takımının ihtiyacı olan forvet tiplemeleri mi? Bizce kesinlikle değil. En azından Umut ve Burak'ın aynı anda oynaması Galatasaray adına iyi olmuyor. Elmander'in Galatasaray'ın ilk forveti, Umut ve Burak'ın ise onun yanındaki alternatiflerinden biri olması daha yararlı olacak gibi. Elmander'in sakatlığı Galatasaray'lıların beklemediği kadar zararlı olabilir.

Galatasaray topa sahip olurken, Selçuk gibi servisci oyuncuların, sete dönmüş oyunlarda Burak ve Umut'u bulmaları pek fayda sağlamıyor. Fayda sağlamaktan çok, top bu oyunculardan döndüğü zaman, Galatasaray kendi savunmasında açıklar veriyor.

Son 10 dakikaya önde giren Galatasaray'ın taraftarının tedirgin olmasındaki en büyük neden de bu zaten. Galatasaray Eskişehir sahasında topla oynuyor, zaman zaman onların ceza sahasına sızıyor, fakat bu sızışlar genellikle bir duvardan sekermişcesine Eskişehir'li oyuncuların önüne düşüyor. Eğer top tutma özelliği biraz daha üstün, sprinter forvet temasından uzak, servis özelliği de olan oyuncular Galatasaray'ın kadrosunda olsaydı, Galatasaray bugün kaybetmezdi. Umut, Burak iyi. Fakat ikisi bir anda iyi değil.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

galatasaray top çevirmeden hızlı çıkmayı başarırsa(ki ona rağmen karşı takım kendi sahasına kapanıyorsa bir sorun olur yine)(demem o ki kontra futbolu) çoğu sorununun(kendi sahasında top çevirince haliyle defans pek açık yakalanmaz) çözüleceğini düşünüyorum.