3 Ekim 2012 Çarşamba

Ya Hagi Ya Hızlı Oyun | Galatasaray 0 - Braga 2




Galatasaray, Braga karşısında hesapta olmayan bir yenilgi aldı. İçerdeki maçlarda Galatasaray'ın belki United'a puan kaybı olabileceği, diğer Cluj ve Braga maçları kesin alınacağı bekleniyordu. Bunlardan 1.si olan Braga maçı maalesef kaybedildi.

Atmosfer süper, top hep Galatasaray'da, kanat oyunları, dikine rakip savunmayı açma girişimleri, Braga yarı sahasında oynanan bir oyun; kaybedilen 3 puan.

Umut ve Burak açık alan oyuncuları. Fransa liginin en büyük özelliği, "arkaya sarkma" oyunu olduğundan Toulese Umut Bulut'u transfer etmişti ya zaten. Burak geçen sezon gol kralı olurken en büyük özelliği değil miydi, rakibin arkasına koşu yapıp golü atması?

Yani; oyun sete dönüyorsa, topa sahip olacak, top tutup rakiplerine servis yapabilecek oyuncu lazım Galatasaray'a. Bu da mevcut kadroda bir tek Elmander'de var. Galatasaray, Braga maçında tek kale oynadı fakat sete dönen oyunları ileri uca doğru oynayınca, top tutma özelliği az olan Burak ve Umut'tan dönen toplar, Braga'nın hızlı ve güclü oyuncularına pozisyon bulma imkanı sağladı.

Oyun sete döndüğünde, forvetlerin top tutma özelliği yüksek değilse, hedef adama oynayıp onun sağına, soluna, dikine servis yapmasını beklemek yerine, burada hızlı tek paslı oynamanın faydası olacaktır. Hızlı oynamadıkca, kapanan savunmalara karşı eliniz kolunuz bağlı olacaktır.

Braga gibi kapanan takımlar, gol yemedikce sarj olurlar. Hele bir de gol bulurlarsa, sizin hücumlarınızı da tedirgin hale getirirler. Hep sizi ısıracakmış gibi savunurlar ki, gol bulmak isterken aynı dün gece Galatasaray'ın başına geldiği gibi bir tane daha bulabilirler. Galatasaray gibi topa sahip olmayı seven ve bunu yapabilen takımlar ise, gol attıkca şarj olurlar. Rakibin savunma direncini yitirmek için topa sahip olmanın önemli olduğu bir gerçek olsa da, en büyük direnç kırma özelliği gol atmaktır.

Korkarım ki, Galatasaray topa sahip olup, rakibin ceza sahası önünde hızlı oynayamayacaksa, acil bir Hagi transfer etmeli. 2000'li senelerde de maçların gittiği, gidecek gibi olduğu dakikalarda 35 metreden Hagi vurduğu zaman, kapanan rakip falan kalmazdı sahada.

Galatasaray'ın şansının Braga maçından önceki durumuna göre az olduğu bir gerçek olmakla beraber, fazla karamsar olmaya gerek yok diye düşünüyoruz. Hem United maçında hem de Braga maçında puanı hakkeden bir Galatasaray olduğu bir gerçek. Galatasaray kalan 4 maçını kazanırsa, "mucize" olarak adlandırılmamalı. Bu potansiyele sahip takım zaten bunu yapabilecek güçte. Kaldı ki gruptan çıkabilmek için kalan 4 maçı kazanmak da şart değil.

Hiç yorum yok: