![](http://2.bp.blogspot.com/-Iyo73DTFTv4/Too67Yhc6UI/AAAAAAAAAVA/nk2Yjl_tRr0/s400/miili.jpg)
Türk futbolcuların, Avrupadaki futbolcularla milli takım olgusuna aynı yaklaştığını mı düşünüyorsunuz? Ben şahsen düşünmüyorum. Düşünmememin nedenlerine değinelim.
AVRUPA KAPISI
Türk pasaportlu olup da Türkiye liglerinde oynayan herhangi bir futbolcu için Avrupa'ya transfer olmasını sağlayacak iki kapı vardır. Bir tanesi kendi oynadığı kulübünde ligi üst sıralarda bitirip Avrupa kupalarında oynamaya hak kazanıp orada kendini ıspatlayacak performans sergilemek. (ki bu uzun süredir bizim takımlarımızın yapabildiği bir şey değil). Diğeri ise A Milli takıma seçilip, burada oynayacağı müsabakalarda kendini göstermek. Yani; Türk futbolcusu için Milli Takım kendini Avrupa'ya pazarlamak için bir vitrin. Hangi futbolcu olursa olsun, Avrupa'nın ilk 5-6 liginde oynamıyorsa, Milli Takıma bir bakıma bu gözle bakar. Bu demek değildir sadece kendini düşünmek. Oyuncu Milli takıma seçildiğinde tüm özverisi ile mücadele edebilir fakat bunu da göz ardı etmemek gerekir. Hatta bizim adımıza bunun bir avantaj olduğunu bile düşünebiliriz. Burak'ın Milli takımımızı Avrupa Şampiyonasına tüm çabasını ortaya koyarak taşımak istediğini görüyoruz ve biliyoruz. Fakat burada başarılı olmasının ona ne gibi kapıları da açacağını biliyordur. Bu da oyuncuya ekstra bir motivasyon sağlıyordur.
GURBETÇİLER
Gurbetçi futbolcular için Milli Takım kavramı daha farklı. Ülke hasreti yani gurbet ağrısı çekmiş anne babalarının bu duyguları çocuklarına da geçirmesi çok normal. Gurbet kavramını anne ve babalarından öğrenmiş fakat ne olduğunu bilmeyen bu futbolcular oynadıkları ligde mutlu da olsalar Milli takım normalden fazla ''milli'' yaklaşabiliyorlar. Aslında kendilerinden çok anne ve babasının hayali olan o Milli forma onlar için çok daha kutsal. Özellikle bizim gibi duygusal bir ülke için, gurbetçi vatandaşlarımızın durumunu göz önünde bulundurursak, bu sporcuların Kırmızı-Beyaz formaya bakış açısı çok daha fazla milliyetçi duygular barındırıyor olmalı.
TÜRKİYE LİGLERİNDEN AVRUPA'YA GİDEN OYUNCULAR
Bu oyuncular zaten bir sınıf atlayarak istediklerini bir bakıma elde etmiş oyuncular. Bu demek değildir ki onların gözünde Milli Takım artık 2. planda. O düzeyde kalmak istiyorlarsa her zaman Milli Takıma ihtiyaçları var. Dünyanın en iyi futbolcuları her zaman milli takımlarıyla büyük turnuvalara katılıp bu sahnede kendilerini göstermenin çok önemli olduklarını söylerler. Türkiye'den Avrupa'ya gitmiş oyuncular için ''süreklilik'' açısından büyük önem taşımaktadır. Mehmet Topal ve Arda'nın Avrupa'ya gidişleri Galatasaray'daki performanslarından daha çok Milli Takımdaki performanslarıyla ilgiliydi. Bu yüzden o formaya aslında her zaman ihtiyaçları olduğunu bilip, vefalı bir şekilde en büyük özveri ile Milli Forma için savaşmalılar.
VATANDAŞ ETKİSİ
Futbolla çok ilgilenen bir millet olduğumuz açık. Konu Milli Takım olunca herkesin daha da çok konuşacağı konu oluyor. Milli Takım heyetinin seçtiği oyuncular her zaman eleştirilmeye açık olmalılar. Özellile buralarda, Türkiye'de. ''neden onu almamış bunun yerine'' konuşmaları her zaman olacaktır. Oyuncu çok iyi oynamadıkça her zaman olacaktır. Milli Forma Dünyanın her yerinde sorumluluk gerektirir, bu doğru. Fakat ülkemizde normal durumlarda getirmesi gereken sorumluluk duygusunu, futbolcular 3-5 misli fazlasıyla yaşıyor. Kaçırdığı golden sonra vatandaşın gereğinden fazla tepki vereceğini bilen futbolcu için omuzlarında fazladan bir yük olduğunu söyleyebiliriz. Bunun da oyununu pozitif yönde etkilemesi imkansız. Mental anlamda futbolcunun yorulacağı bir gerçek. Dikkat edin gruplardan çıktıktan sonra Türk futbolcular her zaman daha rahattır. ''Artık elensek de çok eleştirilmeyiz'' mantığı, futbolcularımızın daha rahat oynamasına olanak sağlar. Milli Takımımıza seçilen bir futbolcu, her zaman Almanya ya da Belçika Milli takımına seçilen bir futbolcudan daha fazla halk baskısını hissedecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder