5 Mayıs 2012 Cumartesi

Kayarak Müdahale




Kayarak müdahaleler, oyunun savunma tarafının olmazsa olmazı pozisyonlardır.


Aslında temel olarak 2'ye ayrılır.

1) Topa sahip olmuş oyuncuya kayarak müdahale etmek.

2) Topa sahip olmamış oyuncuya kayarak müdahale etmek.




TOPA SAHİP OLMUŞ OYUNCUYA KAYARAK MÜDAHALE ETMEK

%50'nin üzerinde kırmızı kartlarla son bulan müdahale şeklidir. Hücum oyuncusu topa sahip olduktan sonra,  oyuncunun oyununu bozmak için, ilk önce topa yapılmayan müdahaleler, kırmızı karttır.

Topa sahip olmuş oyuncuya, kayarak müdahale etmek defans oyuncusu için de en iyi seçenek değildir. Kayarak müdahaleler, hareketli toplarda topun kazanılması adına çok daha fazla yardımcı olur. Top zaten durmaya yakın ise, ve savunma oyuncusu topa sahip olmuş ise (top boşta veya ortada değilse) başvurulmaması gerekilir.

Rakip oyuncu hem topa sahip olmuş hem de top hareketliyse, yapılacak kayarak müdahaleler, iyi bir zamanlama gerektirecektir. Aşağıdaki videoda göreceğiniz gibi; Hırvat oyuncu topa sahip olmasına rağmen, İngiliz oyuncu zamanlamasını iyi ayarlayarak topa "temiz" müdahale edebiliyor.



Bu da sarı kart ile sonuçlanan kayarak bir müdahale. Ronaldo tam anlamıyla topun hakimi olmasına rağmen, Joe Cole oyuncuya arkadan kayarak müdahale ediyor. Kitaptaki adı kırmızı karttır, sarı verdiğine kanmayın.





TOPA SAHİP OLMAMIŞ OYUNCUYA KAYARAK MÜDAHALE ETMEK

Bu tarz pozisyonlar, üstteki videodaki gibi hem iyi bir zamanlama hem de rakibi çok iyi takip gerektirir. Top ortada olacağından dolayı, top için yapılan iyi zamanlama, rakibinizin ya da sizin sakatlanmamanız için yeterli olmayabilir. Top için alınan pozisyon ile beraber, rakibin nasıl bir pozisyon alacağını da kestirmek gerekir. En çok ayak kırılma pozisyonları maalesef ki bu tarz pozisyonlardan çıkıyor.








2 yorum:

honestrealist dedi ki...

Usta keşke Arda'nın arkadan gelip kayarak yaptığı müdaheleleride örnek verseydin.Manisa da sag bek oynarken öğrenmiş sanırım;güzel temiz alıyor topu.

Bugra Sisman dedi ki...

@honestrealist evet onu yazıyı yazarken hep düşündüm. O işi çok iyi yapıyor. Dediğin gibi bek oynadığı dönemden kalma iyi bir alışkanlık.