28 Kasım 2011 Pazartesi

ÇİFT YÖNLÜ ORTA SAHA | OYUNCU ÖZELLİKLERİ


''Orta sahada oyunu çift yönlü oynayan futbolcu'' bir ünvan niteliğindedir. Bunu kazanmak pek de kolay değildir. Bu ünvan için komple futbolcu özelliklerine sahip olmak bir zorunluluktur. Çift yönlü oyuncuları 3 farklı özellik üzerinden incelemek gerekir. Teknik, mental ve fizik.

Çift yönlü oyuncu yapısının ne olduğunu anlayalım ilk önce. Takımının hem atak organizasyonlarında pay sahibi olacak, hem de defansif özellikleriyle takımının savunma gücüne destek verecek oyunculardır.

TEKNİK: Teknik açıdan bu oyuncuları da iki yönlü tartışmak gerekir. Birincisi, top ile beraber olan teknik kapasiteleri. İkincisi ise, topsuz alandaki tekniğe dayalı yetenekleridir. Top ile olan teknik yeterlilikleri oynadıkları bölgenin kritik olmasından ötürü çok önemlidir. Kaybedilen topların, yanlış hatalı pasların faturaları ağır olabilir. Bu yüzden ''Top Kontrolü'' ve ''Pas Becerisi'' bu oyuncuların top ile beraber olan teknik yeteneklerinin en önemlileridir. (Passing, Ball control (first touch). Çift yönlü orta saha oyuncuları için topsuz alandaki tekniğe dayalı en önemli özellikler ise, ''Markaj'' ve ''Top Çalma''dır. Taktiğe göre alan savunmasını ya da adam savunmasını iyi yapabilecek oyuncu sahanın bu bölgesinde rakibin nefes almasını zorlaştıracaktır. Bunun üzerine top çalma yeteneğinin olması da rakibi hataya itecek önemli özelliklerdendir. Kaybedilen topun hızlıca geri kazanılmasında katkı sağlayacaktır. (Marking, Tackling).



MENTAL: Pozisyon alma (Positioning), Konsantrasyon (Concentration), Cesaret (Bravery), Yaratıcılık (Creativity) orta sahadaki çift yönlü futbolcular için en önemli mental özelliklerin başında gelirler. Pozisyon alma, oyuncunun sahadaki yerini kaybetmemek ve rakibin ataklarını kesmeyi daha kolay hale getirmenin yanında, rakip kalede de doğru konumlandırma sonucu gole daha yakın olmayı sağlar. Konsantrasyon, hem defansif hem de ofansif düşünmek zorunda olan futbolcular için belki de en önemli özelliklerden biridir. Konsantrasyonunu kaybetmeyen oyuncu her daim saha içinde olur. Hem mental hem de fiziksel olarak. Cesaret önemlidir çünkü bu bölgedeki oyuncular sorumluluk almalı ve top istemekten çekinmemeli. Cesur olmak ise bunun için en gerekli özellik. Yaratıcılık, oyunun kurulumunda oyunculara çok yardımcı olur. Defansif anlamda pek bir artısı olmasa da, hücumda gerekli varyasyonların sağlanmasında %100 rol sahibidir.




FİZİK: Güç (strenght), Kondisyon (Stamina), Çeviklik (Agility), bahsettiğimiz oyuncu yapısı için fiziksel en önemli 3 özelliktir. Güç, oyuncuların ikili mücadeleler de ayakta kalmasını ve o bölgede daha diri olmasını sağlayacaktır. Güç, her futbolcu için gerekli olan özeliklerden biridir zaten. Fakat çift yönlü orta saha oyuncuları için olmazsa olmazların başında gelmektedir. Kondisyonun da güçten pek bir farkı yok. Hatta zaman zaman gücün önüne bile geçebilir. Adı üstünde ''çift yönlü'' dendiği zaman, top kaybedildiğinde ileride kalma lüksü olmayan futbolculardan bahsediyoruz. Her daim geri dönme ve her daim ataklara katılması beklenen oyuncular için, kondisyonun önemli bir özellik olmadığını söylemek komik olurdu. Çevik olmak bölgedeki dinamizmi arttıracak özelliklerin başında gelir. Hantal olmaktansa çevik ve çabuk olan bir oyuncu hem savunmaya hem de hücuma daha hızlı katkı sağlar.


2 yorum:

Adsız dedi ki...

cok guzel bir yazi.Forvet ler icin de boyle bir yazi yazaybilir misin?

Bugra Sisman dedi ki...

Teşekkür ederim. Evet, aklımda o da. Her bölge için yazmaya çalışacağım.