20 Kasım 2011 Pazar

''Ben Eboue yerinde olsam utanırım.'' ?!


Beşiktaş Galatasaray maçı 0-0 bitti. Bildiğin derbi işte. Beni maçtan sonrası daha çok ilgilendiriyor. Maçı izleyen herkes son dakikalarda çıkan gerginlikleri görmüştür. Açık konuşayım. İyi Galatasaray'lıyım fakat olaylara objektif yaklaşmaktan hiç kaçınmam ve renkler uğruna kelimelerimi seçmem. Bu zaten sizi daha iyi taraftar yapacak bir özellik olmaz.

Eboue ufak bir sakatlık yaşayınca, yerden kalkamıyor ve belki de normal olarak deplasmanda olduğundan, pek kalkmak istemiyor. Bunu sadece Eboue bilebilir. Hangi sebepten dolayı olursa olsun yerden kalkması geçiken Eboue kafasına her türlü çakmağı v.s aleti yiyince, belki de abartarak da biraz tepkisini gösteriyor.

Bizim tribünlerimiz bu hareketleri yapıyor. Yani hırçınlaşarak futbolculara cisim sallayabiliyorlar. Renkler, formalar önemli değil. Her tribünde oluyor bunlar. Kabul edelim ki bunları yapıyoruz. Önemli olan bu olayları yorumlayan yorumcu ve basın organlarının bu hareketlere yaklaşımı.

Renkler ve formalar uğruna doğru olandan sapmaya çok müsait bir toplumuz. Bu durum, normal bir vatandaş için biraz daha kabul edilebilir olsa da, basında, toplumlara ve daha büyük kesimlere hitap eden ve onları yönlendirme misyonunda olan insanlar için kesinlikle kabul edilemez bir durumdur. Bu insanlar olayları yorumlarken iki kere düşünmeliler demeyeceğim çünkü düşünmek zorundalar. Başka seçenekleri yok. Bunları neden yazdım? Yazdım çünkü:

Maç bitiminden sonra Ntvspor'da yayınlanan programda, Güntekin Onay ve Rıdvan Dilmen'in açıklamaları beni bir Galatasaray'lı olarak rahatsız etmedi, bir Türk vatandaşı ve futbolsever olarak rahatsız etti. Neden mi? Siz yorumlayın. Fakat tuttuğunuz takımı, renkleri bir kenara koyun. Biraz uzaktan, bağımsız olarak bakmayı deneyin.

*Rıdvan Dilmen: ''Ben Eboue yerinde olsam, yaptıklarımı TV'den görsem kanalı değiştiririm çünkü utanırım.''

*Güntekin Onay: ''Eboue bence provakosyon yarattı.''

Olayın ana teması bu. Bunun üzerine varyasyonlu cümleler kuruldu hep.

Kafasına çakmak yiyen bir futbolcunun pozisyonunda, ilk eleştirilmesi gereken çakmak yiyen futbolcu değil, onu atan ve ırkçı tezahüratlarda bulunan tribünlerdir. İlla futbolcuyu da olayları abarttığını düşünerek eleştirmek istiyorsan, bunu ilk planda değil ikinci planda tutarsın. Üzücü.

Yorum sizin, ama objektif olan sizin...

Açıklama: Irkçı tezahüratları kafamdan uydurduğumu söyleyenler, malum ''F'' ile başlayan İngilizce küfürün, İngilizce maymun anlamına gelen ''Monkey'' kelimesi ile karıştırdığımı düşünebilirler. Fakat yakın çekimde onun o kelime olduğunu, ağız okuyarak anlayabiliyorum. Belki toplu olarak ''F''li küfür tribünlerden duyuluyor ama çizgideki Eboue'ye ırkçı anlamlar taşıyan o ingilizce kelimede bazı taraftarların ağzından okunabiliyor. Gördüğümü yazdım. Bu 1 kişi de olsa tribündeki 30 bin Beşiktaş'lı taraftar da olsa, değişmez.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Genel olarak görüşlerine katılıyorum. Doğru tespitler maç, eboue ve ntvspor konusunda. Fakat Beşiktaş taraftarının ırkçı tezahüratı konusunda hatan var gibi. Söylenenler küfür içerikliydi fakat herhangi bir ırkçılık içermemekteydi. Zaten Nouma, Amokachi, Ferdinand gibi adamları bağrına basmış, We are all Eto diye pankart açan bir grubun ırkçı bir söylemde bulunması beklenemez.

B U Z G İ B İ G O L dedi ki...

Beşiktaş taraftarının ırkçılık yaptığını neye istinaden ifade edebiliyorsun... hayret!!!

Beyzade dedi ki...

Rıdvan ve Güntekin'in söyledikleri biraz çizgiyi aştı doğru ama Eboue'nin ilk olayına söylediler. İlkinde hiçbir şey gelmemesine rağmen Keitavari hareketler yapınca taraftar da kontrolden çıktı. Taraftarı savunmuyorum ama Eboue de hatalı. Irkçı tezahüratı ise dile getirmek, hele ki Beşiktaş tribünleri için biraz ayıp olmuş. Bunu söyleyen varsa da 1 kişi, bilmeden söylemiştir. Zira "f... you" diyeceğine "f... me" diyenleri görmüş biri olarak söylüyorum bunu.

Bugra Sisman dedi ki...

Arkadaşlar herkesin olumlu olumsuz yorumuna saygım sonsuz fakat burada tek bir tribünün bunları yaptığını söylemiyorum. Bunu her tribünden her renkten tüm taraftarlar yapıyor. Ülkemiz futbolunda ırkçılık yapılmadığını söylemek çok yanlış olur maalesef. Rıza Çalımbay'a da yapılanlar bir ırkçılıkdı mesela. Bu örnekler çoğaltılabilir. Benim bu yazıda vurguladığım konu; sizin ya da benim yanlış hareketlerde bulunmamız değil, basın çalışanların bu yanlış hareketlere yanlış yaklaşımları. Yazıyı iyi okursanız bahsettiğim şey, evet Eboue de eleştirilebilir dünkü olaylarda fakat maç sonrası programında, bu olayı yorumlarken ilk eleştirilen kişinin Eboue olması garip. Sadece kendi pencerenizden bakmayınız. Köylerde, kahvelerde, az gelişmiş ve cahil bölgelerde de bu programlar izleniyor. Siz bu insanları bu olaylara karşı bu şekilde yaklaştırırsanız, ne yazık ki geleceğimiz daha da karanlık olur.

Adsız dedi ki...

Sanki besiktas taraftari ermis, ter temiz, dünyada esi benzeri yok..Bitane taraftar bile cikip "fuck you monkey" dediyse bu o olayin o stadda oldugu anlamina gelir.."Bir kisi koca bjk'yi baglamaz" demek yerine, vay sen nasil bjk taraftarini karalarsin gibisinden homurdaniyorsunuz..O tribünlerde zamaninda gencecik cocik bicaklandi..Bilmesek, bjk taraftarini "cennetteki hurilerden daha temiz kalpli" diye insanlara yedireceksiniz..Insan en azindan atilan maddeler yuzunden Eboue'den özür diler..Ridvan ve Güntekin ne farkiniz var ey bjkli arkadaslar?

Not; ismim Yunus.

Adsız dedi ki...

şike olayını tek kelime eleştrmedğim için rıdvan dilmen olsam utanrdım...

Celal Abbas dedi ki...

NTVSpora konuk olan futbolcular için Rıdvan Dilmen falan programlarında övgü olarak " Adam gibi Adam " cümlesini kurarlar. her nedense. gözümüze sokacaklar illa onları. Ama yabancılar özellikle GSli ise tu kaka. Hemen bir hataları yada aldaymaya yönelik hareketleri göklere çıkarılır. Alex falan hariç tabii. Volkan adam Kovalar rıdvanda tık yok. Emre Kol çıkarır Rıdvanda tık yok. Rıdvan emre A.Ş. koro halinde küfür ederler taraftarla karşılıklı Rıdvanda Tık yok. Onlar çünkü Adam gibi Adamdırlar.

Bende diyorumki Rıdvan Dimen Adam Gibi Adamdır yersen :)

sametozden dedi ki...

Rıdvan Dilmen'in son zamanki taraflı yorumları açıkcası ondan soğumama neden olmuştur... Yazıda doğru tespitler var ancak ırkçı tezahurat yapılmadı tribünde. Sadece BJK tv'de bir dengesiz seviyesiz bir benzetme yaptı.