19 Kasım 2011 Cumartesi

Hiddinkspor 0 - Avcıspor 4 !


Geçen hafta daha Hırvatistan ile 2. maç oynanmadan, Bilgin Gökberk'in milli takım ve Hiddink hakkındaki düşüncelerini dinledim. Kendisi, Hiddink'e gereğinden fazla saygısızlık yapıldığını, evet başarısız olduğunu kabul ettiğini, fakat yine de adama yeterli saygının gösterilmediğini söyledi. Haksız değil sonuna kadar katılıyorum.

Programda gelecek teknik direktörün Abdullah Avcı olabileceği üzerine söz açılınca, Bilgin Gökberk ''Hiddink'ten ne fazlası var ki umut bekliyorsunuz?'' diye programdakilere ve Avcı'yı milli takıma yakıştıranlara çıkıştı.

Keşke birileri çıkıp da futboldaki ''ten rengi uyumu''nu televizyonlarda anlatsa. Sesimin yettiği kadar buradan kısaca ne demek olduğunu anlatmak istiyorum.

Mourinho büyük hoca çünkü gittiği her ülkenin kültürüne, diline, yaşayışına, insanlarına sonuna kadar ayak uydurmaya çalışıyor. Yeni takımında çıktığı ikinci basın toplantısında, o ülkenin atasözlerinden örnekler verirken görebilirsiniz kendisini.

Hiddink, bizim toplumsal durumumuzla ile ilgili sadece ''duygusal'' yönümüzü biliyordu. Zaten sadece milli maç olduğunda Türkiye'ye gelen bir kişinin kültürümüze ne kadar hakim olabileceği de tartışılır. Ben her şeye rağmen Hiddink'e saygı duyuyorum. Kendi sistemini, kendi tarzını kovulana kadar götürdü.

Fakat Hiddink'in kariyerinin Abdullah Avcı'dan çok daha parlak olması demek, Abdullah Avcı'nın da mili takımda başarısız olacağı anlamına gelmez.

TEN RENGİ UYUMU

Abdullah Avcı'nın kendi kimyası ile milli takımımızın kimyasını örtüştürmesi için fazladan mesai harcamasına gerek yok. Zaten içimizden biri. Ligimizi değil liglerimizi çok iyi biliyor. Türkiye'deki oyuncu havuzuna en hakim isimlerin başında geliyor. Yani; Avcı 1 - Hiddink 0

TEKNİK - TAKTİK BİLGİ

Evet Hiddink belki tecrübesiyle teknik taktik konusunda kişisel olarak Avcı'nın üstünde olabilir, ama bu sadece kağıt üzerinde böyle. Türk oyuncuları hangi pozisyonda oynatırsa nasıl verim alabileceğini Avcı'dan iyi bilemez. Avcı, tribünde izleyip milli takıma çağırdığı futbolcunun milli takımda nasıl oynayabileceğini çok daha sağlıklı kestirebilirken, Hiddink için bu söz konusu değildi. Örnek veriyorum, taktik ve oyun ideolojiniz 4-3-3 ise, o dönemde hangi oyuncuların o taktiğe ayak uydurabileceğine göre oyuncu seçmek gerekir, bu da tribünde olmayı gerektirir. Hiddink döneminde bu yoktu. Bu yüzden taktiğin gereksinimlerini daha iyi bilen Hiddink bizim hiçbir işimize yaramadı. Fakat Abdullah Avcı'nın oyuncuları yakından takip ederek, her hafta nasıl bir form durumları olduğunu bilecek olması, ondan belki 3-4 gömlek taktik bilgi üstünlüğü olan Hiddink'e göre daha çok iş yapacak anlamına gelir. Avcı 2 - Hiddink 0

OYUNCU SEÇİMİ

Bu konuda kimin galip olduğunu yazmaya bile gerek yok ama toparlayalım. Hiddink'in değil de Oğuz Çetin'in oyuncu seçimlerini yaptığını biliyorduk. Taktiği ve formasyonu yapan Hiddink, oyuncuları seçen Oğuz Çetin. Kulağa çok komik geliyor. Teknik - Taktik bölümünde de bahsettiğim gibi, Abdullah Avcı dönemimizde en sağlıklı milli takım kadrosunu seçebilecek isimlerin başında geliyor. Türkiye'deki oyuncu profiline çok hakim. Adaletli seçimler yapacağına ve bunun da takıma olumlu yansıyacağına inanıyorum. Avcı 3 - Hiddink 0

PSİKOLOJİ VE MOTİVASYON

Soyunma odasını bilemem ama yedek kulübesinden iki teknik direktörü karşılaştırınca, hangisinin futbolcu için motive edici özelliklerinin daha fazla ya da daha az olduğunu görebiliyorum. Abdullah Avcı'nın saha kenarındaki arzusu ve isteği sadece sahadakileri değil biz taraftarları da mutlu edecektir. Hatta bizleri bile oyunun içine daha fazla sokacaktır. Hiddink oyuncu psikolojisi hakkında Abdullah Avcı'dan daha fazla tecrübeli ve birikimli olabilir. Fakat benim işime yaramıyorsa ben ne yapayım o tecrübe ve birikimi? Abdullah Avcı her hafta oyuncuları izlerken, onlarla telefonla ya da yüz yüze görüşerek, milli takım için hazır tutabilecek potansiyele ve çoğrağfik (!) artılara sahip. Türkiye'de yaşadığından oyuncular ile daha yakın temas kurup, onları mental olarak milli takım için daha fazla hazır tutabilir. Avcı'nın psikoloji konusunda Hiddink'e göre bir diğer artısı da Türk olması. Hem oyuncular ile kendi dillerinde konuşup daha sıcak temas kurabilir hem de onları bir Hollanda'lıya göre daha anlar. Bakın yine ısrarla söylüyorum. Ben Hiddink'i eleştirmiyorum, bu onun tarzıydı. Ama ihtiyacımız olan özellikler değilmiş. Avcı 4 - Hiddink 0.


Hiddinkspor kağıt üzerinde daha güçlü bir ekip olmasına rağmen Avcıspor'un 'kağıt üzeri' dinlememeyip sahada konuşması milli takımımıza olumlu yansıyacak mı hep beraber göreceğiz. Ama iki takımı kıyaslayınca bizim milli takımımız için Avcıspor daha önde. Hiddinkspor'un daha iyi oyuncuları, daha tecrübeli oyuncuları olabilir. Fakat bu demek değildir ki her coğrafya'da ve kültürel farklılıkta Hiddinkspor, Avcıspor'a üstünlük sağlayacak.

1 yorum:

Celal Abbas dedi ki...

Hocam sen şimdi Footbal menager 2012 editörlerinden olsaydın ,Hiddinkin ve Abdullah Avcının özelliklerini belirleseydin ,bu hocaların Tactical Knowledge ,motivating ,Current Ability gibi özelliklerini sen belirleseydin Abdullah avcıyı Hiddinkten daha iyi yapardın.

Hiddink kendini vermiyordu. zaten yardımcılarına bakalım. 4 5 tane yardımcısı var. biri motivatör ,biri futbolcularla iyi ilişki kursun diye hojdonk getirilmiş. kamp yerleri şunlarla falan uğraşsın diye Okan Buruk. Türkiyedeki oyuncu havuzuyla ilgili bilgiler ,oyuncuların Form Durumları son halleriyle ilgili raporlar Oguus Çetinden gidiyor. Hdiink ise oturduğu yerden raporları falan okuyup kendice bişiler yapıyor. FM2012 ya bakıp transfer yapmak gibi birşey. öyle olunca Gökhan Gönülün son durumunu kavrayamazsın.

Sözün kısası Hiddink işine kendini vermediği için başarısız oldu. Abdullah Avcının getirilmeside doğru karardı. Şenol Güneş trabzonda daha faydalı oluyor türk futboluna. Ertuğrul Sağlam ise Avrupada kendini ispatlasın sonra gelsin mümkünse. Bu yılki Anderlecht faciaları gibi faciaları Milli takımda yaşamak istemiyoruz.

Hiddink başarısızda olsa Hiddink 4 - Abdullah Avcı 0 dır. Abdullah Avcı daha neyi ispatlamışki. Neyin apoletini takmış. Tek başarısı 4 büyükleri yenmek küçükleride yenemediği için süperligde 6çlıktan yukarıya çıkamamak. İBB den milli takıma seçilip Milli takıma hizmet eden ben bir tane futbolcu hatırlamıyorum. Şenol Güneş Burak Yılmazı Türk futboluna hediye etti. Abdullah Avcı ise İbrahim Akın ve İskender Akın gibi yetenekleri Şike davasına hediye etti.

Abdullah avcı benimde itiraz etmediğim bir hoca ancak abrtmayalım. Çünkü Hiddinki başarısız kılan faktörler ,yapısal sorunlar hala yerinde duruyorken Abdullah Avcının gazla ,Motivasyonla ,Prim Dopingi ile başarılı olması bizi başarılı kılmaz.

Başarı 70 milyondan topu topu 30 tane Milli futbolcu çıkartıp bunlarla başarılı olmak değildir. Heleki bu oyuncuların çoğuda Almanya liginden yada Akmanya Ligi Altyapısından yetişmelerse. Ben Türk Topraklarında yetişen bir türk olarak sormak istiyorum. bizim topraklarımızda neden futbolcular yetişmiyor yetiştiremiyoruz. Almanyaya dadanıyoruz. Türkiyede yaşayan her türk genci bu soruyu sormalı ve iyi bir eğitimin temel hakkı olduğunu bilmeli ve talep etmelidir.

Hiddink başarısızlığından sonra çıta değişmiştir. EURO2012 2014 e falan gitmek başarı değil artık. ALtyapılarda gerekli dönüşüm yapılabilecekmi asıl başarı bu olacak. Türk topraklarından kaliteli genç oyuncular yetişecekmi.