27 Nisan 2012 Cuma

Galatasaray'ın Dikine Oynama Zorunluluğu



Bu sene, Galatasaray'ın göbekten dikine oynayacak oyuncu sayıları, kanata inecek oyuncu sayısından daha fazla. Tüm kanat organizasyonları bir bek olan Eboue'den bekleniyor. Hücumcu kanat oyuncuları diye sahaya sürülen Emre Çolak ve Engin Baytar, aslında orta sahadan dikine oynamak için doğmuşlar. Kanatlardan çizgiye inmelerini demek verimsiz olmaları demek . Bu sezon bunu çok gördük.

Selçuk İnan, Melo, Engin ve Emre'ye, bir de ileri uçtan göbeğe gelip top alan forvetler eklenince (Elmander, Necati) Galatasaray'ın atak olasılıkları kısıtlanıyor. Rakip biliyor ki, burada disiplinli şekilde savunma yaparsa ve kendi ceza sahası önünde kalabalık olursa, Galatasaray'ı durdurabilir.

Gelmiş geçmiş dikine oynamayı en iyi beceren Guardiola'nın Barcelona'sı bile iyi savunma ile durdurulabiliyormuş, bu hafta bunu 2 defa gördük. Gerek Real Madrid gerekse Chelsea kendi ceza sahası önünü iyi kapatıp, full konsantrasyonla oynayınca, biraz da şans yanlarında olunca bu tarz oyunu durdurabildiler. Barcelona'nın oynadığı dikine oyunun, Galatasaray'ınkine göre x2 hızlı olduğunu da not düşmeliyiz.

Galatasaray bu sezon dikine oyunu ile aslında şampiyonluğu çoktan hakketti. Play-off icadı olmasaydı, şu an açık ara şampiyonluğunu ilan etmişti. Bu denli başarılı bir sezon geçirmiş bir takımın oyununu eleştirmek değil amacımız fakat atak organizasyonlarında dikine oynamaktan başka bir seçeneğinin olmadığını da söylemek zorundayız. Galatasaray gelecek sezon kanatları kullanmak için gerekli adımları atmalı. Bunun için, gerçek mevkisi kanat olan atak oyuncuları takıma kazandırılmalı. Böylelikle hücumdaki etkinlik artacak ve rakiplerin adam adama savunmaları takımı daha zor durduracak.





Hiç yorum yok: