9 Haziran 2012 Cumartesi

Hollanda 0 - Danimarka 1 | İyi Savunan Kazanır!



Maç öncesi istatistiklere baktığımız zaman, hatta bakmadığımız zaman bile favori çok net Hollanda idi. Hollanda EURO2012 elemelerinde rakip kalelere 37 gol atarken, Danimarka sadece 15 gol atabilmişti. Danimarka, Hollanda ile oynadığı 28 maçın sadece 6'sını kazanabilmişti...

Maç başladığında da aslında Hollanda'nın bu üstün istatistikleri kaldığı yerden devam etti. Özellikle ilk 20 dakika, Dikine oynayabilen yıldızlarıyla Hollanda, Danimarka kalesinde etkili oldu.

Sinsice Hollanda kalesinde etkili olmaya çalışan Danimarka, 24. Dakikada Krohn-Dehli'nin ayağından sürpriz gol bulunca, Hollanda rakip kaleye daha hırslı gitmeye başladı, fakat telaşlı oyunu efektif olmalarına engel oldu. İlk yarıda başka gol olmayınca, Hollanda soyunma odasına hiç beklemediği bir skorla gitmiş oldu.

İkinci yarıda Hollanda topa yine daha çok hükmeden taraf olsa da istediği golü bulmak için yüklenmesi sonuçsuz kalıyordu.

Dakika 70'de Van Marwijk, Afellay'ın yerine Huntelaar'ı ve De Jong'un yerine Van Der Vaart'ı oyuna soktu. Bu değişikle beraber Huntelaar'ın kaleciyle karşı karşıya kaçırdığı pozisyon, Huntelaar'ın Hollanda adına hep sahada olması gerektiğini gösteren bir işaret gibiydi. Huntelaar'ın Danimarka savunması arkasına yaptığı koşular, Danimarka kalesini tehtid etse de, Maçın bitimine az kalmasının etkisi ile Danimarka daha disiplinli savunma yapıyor ve Hollanda'nın işini zorlaştırıyordu.

Dakika 84'de Fenerbahçe'nin yeni transferi Kuyt, Van Der Wiel'in yerine, yani sağ bek olarak sahaya giriyordu. Hollanda'nın istekli ama rakip kalede etkisiz durumu, maçın Danimarka galibiyeti ile bitmesiyle sonuçlandı.



Turnuva öncesi yazılarımızda, Hollanda'nın zayıflıklarından bahsedeceksek, o defans bölgesi olur demiştik. Danimarka'nın golüne baktığımızda da bu eksikliği fazlasıyla görüyoruz. Evet, Krohn-Dehli çok iyi bir 'fake' atarak Hollanda savunmasını avlıyor fakat tüm maç boyunca Hollanda hücumcuları, Krohn-Dehli'nin yaptığı 'fake'in çok daha komplekslerini Danimarka savunmasında uygulamak isteyip neden başarılı olamadılar? Bunu bilemeyiz ama bu soruya, başka bir soruyla cevap verebiliriz. Danimarka savunması mı başarılıydı yoksa Hollanda hücumcuları mı beceriksizdi? Hollanda hücumcularının özellikle Robben ve Van Persie'nin en iyi günlerinde olmadıkları bir gerçek fakat Danimarka savunmasının da inanılmaz bir pozisyon disiplini ve sertliği olduğunu söylemeliyiz. Hollanda, oyununun savunma kısmını Danimarka kadar iyi oynayamadı ve Hollanda kalesine sinsice gidişlerinden istediğini alarak döndü. Bu maçtan bir defa daha anlıyoruz ki, savunma futbolunu iyi yapmak, hücum futbolunu iyi yapmaya göre bir maçı kazanmak için daha önemli. 


Turnuva öncesi "EURO2012'de şu takım ne olur?" diye soranlara hep aynı cevabı verdim. "En favori olmayan da en favori olan da sürpriz yapabilir." Hollanda o bahsettiğim "en favorilerden" biriydi. İlk yarıda yedikleri golü çıkaramadılar ve turnuvaya iyi başlayamadılar. Herkesin en favorilerinden biri Almanya'yı Hollanda yenemez mi? yenebilir. Bu yüzden değil mi Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası'nı dört gözle beklememiz. 



Hiç yorum yok: