5 Haziran 2012 Salı

Hollanda'daki Savunma - Hücum Dengesizliği?!


























Hollanda gibi atak yönü güçlü takımların stoperlerine çok büyük görevler düşer. Atak oyuncularının verimini arttırmak için, en gerideki defans oyuncuları (stoperler) ile en uçta oynayan forvet (atak) oyuncuları arasında fazla mesafe olmamalı. Bu da demek oluyor ki, stoperler kendi kalelerinden uzakta konumlanmalılar. Stoperler kendi kalelerinden uzaklaştıkca, yeteneklerine bir yenilerini eklemek zorundalar. Çabukluk, zamanlama, pozisyon bilgisi ve tabi ki önsezi. 

Hollanda'nın, Kuzey İrlanda'yı 6-0 yendiği maçta Van Marwijk'in ilk 11 stoperleri Ron Vlaar  ve John Heitinga idi. Bu maç, Hollanda'nın EURO2012 öncesi son hazırlık maçı olduğundan, ilk stoper tercihlerinin de, Hollanda adına bu oyuncular olacağını düşünüyoruz. 

John Heitinga, kendi takımı Everton ile Hollanda Milli takımından oynadığı sisteme göre farklılıklar göstermek zorunda. Everton hücum yönü kısıtlı bir takım. Hollanda Milli takımı gibi savunmayı önde kurmuyorlar. Dolayısıyla, kulüp takımındaki sorumlulukları, milli takıma göre daha ağır diyebiliriz. 

Heitinga'nın partneri ise Feyenoord'lu stoper Ron Vlaar. Oyuncunun milli takım kariyeri yeni yeni şekilleniyor aslında. 27 yaşındaki oyuncu 7 kere milli takım forması giyerken 1 gol kaydedebildi. Oyuncu hava toplarında üstün olsa da, çabukluk konusunda zaafları var. 

Heitinga ve Vlaar, genel olarak bakıldığında kaliteli stoperler olarak nitelendirilebilirler. Fakat Hollanda Milli takımının oynadığı sistem ve stratejiye göre, takım daha üst düzey stoperlere ihtiyaç duyuyor gibi. Elemelerde bu konuda bir sıkıntı çekmediler fakat EURO2012'de Hollanda milli takımı adına en zayıf yer neresi diye sorulursa, stoper bölgesi demek yanlış olmaz. Bu oyuncular için en büyük test ölüm grubundaki performansları olacaktır.

Hollanda milli takımının hücum oyuncuları ile stoperleri arasında bir denge farklılığı var. İlerideki oyuncular kalite açısından 1-2 gömlek daha üstteler gibi her zaman. Fakat hücum ve savunma oyuncularının hepsi aynı yüksek kalitede olması da, her zaman beklenen bir şey değil. Bu kaliteyi geçen dönemler yakalamış İspanya Milli Takımının neler yapabildiğini gördük. 

Hiç yorum yok: