28 Eylül 2011 Çarşamba

Beşiktaş'ın rakibi Stoke City'e yakından bakış





Stoke City'nin geçen hafta Premier Lig karşılaşmasında Manchester United'a karşı sahaya çıktığı ilk 11:


Türkiye ligi'nde Anadolu takımlarının, son yıllarda daha fazla puanlar topladığı gözle görülür bir gerçek. Bazılarımız buna, büyük takımların yanlış yapılanmalarının neden olduğunu savunsa da, ben Anadolu takımlarının işi ciddiye almasına ve farkındalılıklarına bağlıyorum.

Anadolu takımlarının büyük takımlarımızdan aldığı puanlara baktığımızda, genelde hep ana tema bu takımların ''disiplinli oyun''larıyla ilgilidir. Yani agresif savunma, rakibin oynadığı sistemi bozacak bir taktiksel diziliş ve strateji. Beşiktaş'ın şansına da bu ''disiplinli oyun''u Dünyada en iyi yapanla rakip olması. Stoke City. Bizim Anadolu takımlarımız gibi hem oynatmamayı iyi yapan fakat bizimkilerden artı olarak oynayabilen de bir takım Stoke.

Kulübün tarihi 1863'e kadar uzanıyor. 2007-2008 sezonunda Championship'i 2. bitirerek Premier Lig'e play-off'suz katılıyorlar. Bu dönemden sonra herkesin ertesi sene Championship'e geri döneceğini düşünenler yanılıyor ve Stoke City Premier Lig'de kendine çok sağlam bir yer ediniyor. Maçlarını 28.000 kişlik olan Britannia stadında oynuyorlar. Perşembe günü Beşiktaş burada maça çıkacak. Şunu söylemekten çekinmem. Stoke City taraftarı açık ara Premier Lig'in takımına en çok destek veren taraftarı. O stadyum resmen tek yürek olup, takımlarına sonuna kadar destek veriyor. Hani bizler nasıl Beşiktaş'ın İnönü'de arkasına muhteşem bir taraftar rüzgarı olduğunu söylüyorsak, bunu da İngiltere'de Stoke City için rahatlıkla söyleyebiliriz.

Sahaya dizilişleri 4-4-2'nin kombinasyonları. En son oynanan Manchester United maçında rakibin de güçlü olması nedeniyle, en uçta Crouch biraz daha yalnız kaldı. Onun forvetteki partneri Johathan Walters ortasahaya daha yakın oynadı. Bu da ortasahayı daha kalabalık tutmalarına ve o bölgede daha dirençli olmalarına sebep verdi. Yani son maçta biraz 4-4-1-1 gibi oynadılar. İleride oynayan Walters ve Crouch sürekli rakip stoperlerin alanını kapatıyor ve bu bölgedeki oyunculara ciddi baskı yapıyorlar. Bu maçta Beşiktaş'da o bölgede oynayacak oyuncular dikkat etmeli çünkü baskı altında olacaklarına adım gibi eminim. Ortasahanın ortasında oynayan iki oyuncu Delap ve Whitehead hem adam adama markajı hem de alan savunmasını çok iyi yapan, fizik olarak güçlü oyuncular. Bence Beşiktaş'lılar bu maçta Guti'nin olmadığına sevinmeliler çünkü fizik olarak gerek Delap gerekse Whitehead çok güçlüler ve Guti gibi tehlikeli ve kariyerli bir oyuncuya karşı motivasyonları da çok fazla olacağından adamı kaleye döndürmezler ve mümkünce uzak tutarlardı. Bence Beşiktaş'da bu bölgede güçlü bir Fernandes daha yararlı olacaktır Guti'ye nazaran. Stoke City agresif savunma yapmayı seven ve ileride basan bir takım. Bu yüzden Beşiktaş'da bek oynayan oyuncuların fazla ileriye çıkabileceklerini sanmıyorum. Her çıktıklarında arkaya atılan topların büyük tehlike yaratacağı kesin. Ortadaki Delap ve Whitehead bu maçta oynayacak mı bilinmez fakat bu oyuncular kazandıkları topları kanat oyuncularıyla birleştirmeyi çok iyi beceriyorlar. Stoke City'nin kanatlara inmesi demek içerideki ''kule Crouch''ın gol atabilme oranının yükselmesi demek. Genelde ilk 11'deki kanat oyuncuları Ethrington ve Pennant. Bu 2 oyuncu da topla çok süratli oyuncular ve kanattan servis yapmasını çok iyi bilen oyuncular. Takımdaki hiçbir oyuncu ''top class'' olmasa da çoğu o düzey olmaya zamanında aday olmuş oyuncular. Biraz da bireysel tehlikelere göz atalım.

İleride oynayan Jonathan Walters en az Crouch kadar tehlikeli bir oyuncu. Kariyerinde oynadığı en büyük takımın Blackburn ve Bolton olduğu bizleri yanıltmasın. Bu oyuncu aynı zamanda sağ açıkta da görev yapabiliyor bu da demek oluyor ki dribbling yetenekleri üst düzey. Crouch'un yanında top sürme becerisi olan bir oyuncunun tehlikelerinden bahsetmek ahmaklık olur. Crouch'un bu oyuncuya indirdiği toplar son derece tehlikeli olabilmekte.

Crouch zaten kariyeri ile ''ben tehlikeliyim'' diyor. Kimseyi boyu uzun diye İngiltere milli takımında senelerce ilk 11 oynatmazlar. O boyuna göre top hakimiyeti inanılmaz.

Rory Delap. İrlanda'lı futbolcu 35 yaşında. Stoke City'nin Giggs'i diyebiliriz kendisine. Ortasahada o yaşına rağmen inanılmaz savaşıyor ve kolay kolay yıkılmıyor. Ama bence Beşiktaş maçında bizi en çok tedirgin edecek yeteneği taç atışları. Attığı uzun menzilli taç atışlarıyla şu zamana kadar Stoke'a attırdığı gollerin haddi hesabı yok. Bir de içeride Crouch gibi, zıpladığında 2.50(!?) olan bir futbolcu olunca bu taç atışları daha da tehlikeli olabilir.

Sağ açık Jermaine Pennant. Kariyeri de kendisi de korkulası isim. Liverpool, Arenal bu takımlarda oynamışlığı var. Topla çok çabuk hızlanabilen durdurulması güç bir futbolcu. Karşısında oynayacak Beşiktaş'lıya Allah şimdiden kolaylık versin.

Jonathan Woodgate. Tehlikeli bir isim fakat Stoke City menejeri bu oyuncuyu UEFA Avrupa Ligi kadrosuna almadığını açıkladı. Sık sakatlanan oyuncudan sadece İngiltere sınırları içinde yararlanmak isteyen Pulis Beşiktaş'ın da işini kolaylaştıracak bir hamle yaptığını düşünüyorum.

Sonuç olarak Stoke City bu sene Beşiktaş'ın karşılaşacağı en güçlü ekip. Fizik olarak yılmayan bir ekibe karşı Beşiktaş'ın nasıl bir oyun sergileceğini gerçekten merak ediyorum. İbre Stoke'den yana olsa da Beşiktaş'ın dirençli bir kadro ve yetenekli oyuncularıyla skoru alması hayal değil fakat doğruyu söylemek gerekirse kolay da değil. Stoke; disiplinli ve rakibi oynatmamayı planlayan bir strateiye sahip. Kanatları da sık kullanarak topu Crouch ile buluşturma en büyük planları. Bizleri güzel bir maç bekliyor.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

woodgate kadroda yok.

Adsız dedi ki...

woodgate kadroda yoktu sanki ?

Bugra Sisman dedi ki...

Evet Woodgate'i UEFA Avrupa Lig'ine almamış Pulis. Çok sakatlandığını gerekçe göstermiş kendisi.

Noah dedi ki...

Delap bu macta büyük ihtimalle oynamayacakmış