30 Eylül 2011 Cuma

Kuzey Londra Ateşi: Tottenham - Arsenal



4 sene Kuzey Londra'da yaşamış biri olarak Tottenham ve Arsenal arasında oynanan maçların tansiyonunu iyi bilirim. Kuzey Londra'da her zaman 2 tane büyük kulüp olmuştur. Aynı bölgede 2 tane büyük kulüp olduğu zaman işler her zaman daha heyecanlı fakat bir o kadar da stresli olmuştur.

EZELİ REKABET NASIL BAŞLADI?

2 Kulüp arasında oynanan ilk futbol maçı 19 Kasım 1887'de oynandı. Bu maç oynandığı sırada Arsenal Londra'nın Kuzeyinde değil, Güney kısmında, Plumstead ismindeki bölgedeydi. Zaten ismi de Arsenal değil ''Royal Arsenal''di. Bu hazırlık maçı, havanın kararmasıyla beraber ışıklandırma olmadığından dolayı 15 dakika önce, Tottenham'ın 2-1'lük üstünlüğü ile tamamlandı. 2 takımın aralarında oynadığı ilk lig müsabakası ise, 4 aralık 1909'da oynandı ve bu resmi maçı Arsenal 1-0 kazandı.



Aslında bu döneme kadar iki takım arasında ezeli rekabet söz konusu değildi. Ne zaman Arsenal Londra'nın güney bölgesi olan Plumstead'den, kuzeye doğru, şimdi bulunduğu Highbury'e taşında, işte o zaman ezeli rekabet de tam anlamıyla başlamış oldu. 1913'de Arsenal'in Highbury'de Arsenal Stadyumuna taşınması demek, Tottenham'ın sahası olan White Hart Lane'e sadece 4 mil ötede olması demekti. Her iki takımın ''Kuzey Londra''lı olduğu dönemde ilk karşı karşıya gelişleri, 22 Ağustos 1914'e dayanıyor. Arsenal o dönemde o zamanın adıyla League Two'da, şimdinin adıyla Championship'de mücadele ediyor. Tottenham ise o zamanın League One'ı, şimdinin Premier League'inde olmasına rağmen, Arsenal bu maçı Tottenham'ın sahası olan White Hart Lane'de 5-1 kazanıyor. Böylece aralarındaki ezeli rekabet resmen start almış oluyor.



HER İKİ TAKIMDA DA OYNAYAN FUTBOLCULAR

Tottenham'dan ayrılarak Arsenal'e giden futbolcular şöyle:




Arsenal'den ayrılıp Tottenham'a giden oyuncular:



KİM NE KADAR KUPA KAZANDI?

Eski adıyla League One olan şimdinin Premier League'ni Arsenal 13 kere kazanırken Tottenham 2 defa kazanmış. FA Cup'da Arsenal'in 10, Tottenham'ın 8 zaferi mevcut. League Cup, şimdiki ismi olan Carling Cup'ı Tottenham 10, Arsenal 8 kere kazanmış. İngiltere sınırları içinde kazanılan resmi kupalarda Arsenal'in 25'e 14'lük bir üstünlüğü söz konusu.

Avrupada herkesin tahmin edeceğinin tersine Tottenham'ın üstünlüğü var. Eski adıyla Kupa galipleri kupası şimdinin Şampiyonlar Ligi'ni Arsenal ve Tottenham 1'er defa müzesine götürmeyi başarmılar. Tottenham'ın Avrupada Arsenal'den daha çok kupa kaldırmasındaki farkı yaratan organizasyon yeni adıyla UEFA Avrupa Ligi. Bu kupayı 2 defa müzesine götüren Tottenham'a karşı, Arsenal'in bu turnuvalarda mevcut başarısı bulunmamakta. Bir dönemler düzenlenen Inter-Cities Fairs Cup'ı Arsenal 1970'de, Belçika'nın Anderlecht takımıyla, ilk maçı 3-1 kaybetmesine rağmen ikinci maçı 3-0 kazanarak kupayı müzesine götürüyor. Toplamda Arsenal'in 2, Tottenham'ın ise 3 tane Avrupa kupası bulunuyor.



DERBİ GÜNLERİ KUZEY LONDRA

Kuzey Londra'da derbi günleri ister maç Arsenal'in stadında ister Tottenham'ın stadın da olsun büyük bir hareketlilik mevcuttur. Bir işiniz var ise diğer sıradan günlere göre tüm hareketlerinizi 1-2 saat öne almalısınız. Metro ve Otobüsler 3-4 katı yoğunluk yaşar. Caddeler sabahtan takımını destekleyen taraftarlarla dolup taşar. Trende, otobüste hiç farketmez maça gidene kadar iki kulübün taraftarları da susmaz. Her ne kadar stresli olsa da, Kuzey Londra için şölen havasında geçer.





Yarınki maç değişik olacaktır. Bir yanda lige istediği gibi başlayamayan Arsenal diğer yanda beklenmedik puan kayıpları yaşamış Tottenham. Bu maça çıkarken Arsenal 7 puanda, Tottenham 9. Tottenham'ın yenmesi demek aradaki 2 puanlık farkı 5'e çıkarması demek. Arsenal için o zaman işler göründüğünden de zor bir hal alacak. Arsenal bu maçı kazandığı taktirde Tottenham'ın 1 puan önüne geçecek ve üst üste 2 maç kazanarak rahat bir nefes alacak. Hem puan savaşı hem de isminden dolayı bizi heyecanlı bir maç bekliyor.

Hiç yorum yok: