22 Eylül 2011 Perşembe

İnter'in yeni hocası Ranieri'yi tanıyalım


Ranieri futbolcu olarak ilk profesyonel imzasını Roma'ya attı. O sene sadece 6 maçta görev alabildi ve 1 aylığına Siracusa'ya kiralandı. Defans oyuncusunun, futbolculuğunda Palermo ve Catania'da da oynamışlığı var.

Teknik Direktör olarak ilk büyük takımı Napoli. 1991 ile 1993 seneleri arasında Napoli'yi çalıştıran Ranieri'nin bu takımda en büyük başarısı Serie A'yı 4. bitirmek. Bu döneminde akıllarda kalan en önemli olay ise Maradona'nın Napoli'den ayrılmasından sonra onun yerine takıma Zola'yı getirmesidir.

1993'de Napoli'den ayrılarak Fiorentina'nın başına geçti ve burada bir İtalya Süper Kupası ve İtalya Kupası kazandı.


1996'da Fiorentina'dan ayrılan Ranieri o sene Valencia ile anlaştı. Burada İspanya Kral kupasını (Copa del Rey), UEFA Intertoto kupasını ve UEFA Super Kupasını kazandı.

1999'da Valencia'dan ayrılarak Atletico Madrid'e geldi fakat burada parlak bir sezon geçiremeden 2000 senesinde görevinden alındı.

2000 ile 2004 seneleri arasında Chelsea'nin başındaydı. İlk senesinde İngilizcesinin yetersiz olması takımda sıkıntılar yarattı. Takım o sene ligi 6. sırada bitirdi ve UEFA Kupasına katılabildi. O sene takım için her şeyini veren ve fazladan mesailer yapan Ranieri transfer sezonunda takıma Frank Lampard, Emmanuel Petit ve Zenden gibi isimleri kattı. Defansa da William Galas'ı alan tecrübeli teknik direktör bu dönemde 30 milyon pound'a yakın para harcadı. Tüm bu harcamalar ve yatırımlara rağmen takım tekrar Premier Lig'i 6. bitirdi. Fakat FA CUP finaline kaldı. Finalde 2-0 Arsenal'e boyun eğdiler. 2003'de Abramovich'in takımı satın almasıyla beraber Ranieri transfere 120 milyon pound harcadı. Bu süreçte takıma aldığı oyuncular: Damien Duff, Wayne Bridge, Joe Cole, Glen Johnson, Veron, Crespo, Makalele ve Mutu. Bu yatırımlardan sonra takım namağlup ligi şampiyon bitiren Arsenal'in ardından 2. sırada bitirdi. Bu da Şampiyonlar Ligine direk katılım anlamına geliyordu. O sene takım en az gol yediği sezona ulaşırken en çok puan topladığı sezona da ulaşıyordu.


2004'den sonra tekrar Valencia ile anlaşma sağladı. Burada geçen seferki Valencia serüveni kadar başarılı olamadı ve UEFA Kupasında Steaua Bükreş'e elenmesiyle buradan da kovuldu.

2007'de 23. Serie A maçından sonra Parma o dönemki hocası Stefano Pioli'yi kovdu ve yerine Ranieri'yi getirdi. İlk maçında Sampdoria'ya 1-0 yenilmesine rağmen takıma getirdiği hava ve galibiyetlerle Parma kulübünün puslu havasını dağıtmayı başardı. Bu başarısı Fulham, Manchester City gibi İngiliz takımlarının ilgisini çekmişti.

Fakat o Juventus ile 3 senelik anlaşma imzaladı. Takım bir önceki sezon Şike cezası nedeniyle Serie B'de mücadele etmesine rağmen Serie A'ya dönüşünde Ranieri'nin önderliğinde ligi 3. bitirmeyi başardı. Ertesi sene Mourinho ile ağız dalaşına giren Ranieri, Portekizli ile ile bu psikolojik savaşı kaybedip bir de üstüne 7 maç galibiyet göremeyen Juventus'u yaratınca takımdan gönderildi.

2009'da Roma'nın başına geçirildi. Böylelikle futbolcuyken ilk profesyonel imzasını attığı takıma geri dönmüştü. Ranieri Roma'nun başına geçince takım bir sıçrama yaşadı fakat uzun vadede elde tutulur bir başarı gelmeyince Ranieri görevini bıraktı. Buradaki son maçı 3-0 önde oldukları Genoa maçında 4 gol yiyerek kaybettikleri maç oldu.

Şimdi ise Ranieri, Gasperini'nin topal bıraktığı İnter'in başına geçti.

En büyük özelliği kendine güvenini kaybetmiş bir takıma kaybettikleri güvenini geri kazandırması. İnter'in başında nasıl bir performans sergileyeceğini merakla bekliyoruz. Gasperini'den kötü olabilir mi?


Hiç yorum yok: