21 Aralık 2011 Çarşamba

Duymak İstediğimiz Şey Doğru Olan Şey midir?


"Büyük kulüpler küme düşürülürse, ligin marka değeri düşermiş". Peki ya ahlak değeri?

"Şike yapıldıysa kesin küme düşürülmeli" keskin cümleleri, kendini "Peki ya marka değeri?" cümlesine bırakmaya başladı. İnsanlar bu şike olayının artık renklerin çok ötesinde, taraf olmanın çok ötesinde olduğunu anlamak zorundalar. İçeride yatan insanları birer kahramanmış gibi görmek veya göstermek, ne anı kurtarır ne sonrasını.

Evet suçları ıspatlanmamış olabilir fakat bu demek değildir ki onlar kesin masum. Her nasıl "suçları henüz ıspat edilmedi" diyerek, hepsi savunuluyorsa, o zaman aynı durum tam tersinden de düşünülmeli. Madem yargılanıyor, o zaman suçlu olma ihtimali de var. Medya ile beraber, ismi geçen kulüp taraftarları da "suçluysa kesin düşürülmeli" düşüncesine sahip çıkamıyorlar.

Bu aslında hep içimizde olan bir zehir. Televizyonda spor programı diye açtığımız oturumları izlemek tam bir zaman kaybı. Moderatörü dikiyorlar ortaya. Etrafında, bir Fenerbahçe'li, Bir Galatasaray'lı ve bir Beşiktaş'lı. Şanslıysanız, Trabzonspor'u savunacak birini de görebilirsiniz. Kendi tuttuğu renkleri satarcasına ve sanki bir pazar satıcısı gibi, taraftarı oldukları kulüpleri, objektiflikten yoksun bir bakış açısıyla, körü körüne savunan insanlar... Biz buna Türkiye'de "Futbol Programı" diyoruz.

Sabahlara kadar süren bu programları izleyen taraftarlar, kendi kulüplerini savunan program temsilcilerinin dedikleri her cümleyi harfi harfiyen benimsiyorlar. Taraftarların eğitimleri, meslekleri ne olursa olsun. O programdaki insanların dediklerini benimsiyorlar, çünkü duymak istedikleri şeyleri söylüyorlar. Ama duymak istediğimiz şey, doğru olan şey midir?

Biz burada kendi kendimizi yerken, iddianame ve etik kurulunun raporlarındaki ciddiyetin farkında olmadığını mı düşünüyorsunuz UEFA ve hatta FIFA'nın? UEFA falan fıs. Bu işe FIFA el atacak olursa, Türk futbolu falan kalmayacak. FIFA'nın tüm amacı, bu oyunu pazarlayabilmek. Pazarlayabilmek için ise en önemli ve 1. kural oynananan oyunun "gerçek" olması. Arkada ve derinde dönen olaylar ile bunun gerçekcilik ile yakından uzaktan ilgisi olmayacağını size hatırlatmak isteriz.

Medyanın yanlışları ile, ne yapacağını bilmeyen yönetim ve yöneticilerin tutumundan uzak yaklaşmak gerekir bu olaya. Unutmayın ki duymak istediğiniz şey, her zaman doğru olan şey değildir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Güzel ve daha önemlisi doğru yazı.