22 Aralık 2011 Perşembe

Galatasaray 1 - Manisaspor 0 | Çilingir Selçuk İnan


Şu cümleyi kurmanın zevkini yaşamalıyım. "Semih'in yokluğunda Ujfalusi'nin yanında oynayan Servet ... ". Servet gibi oyuncuların genç oyuncuların yokluğunda forma bulduğu bir dönem, uzun süredir beklenen bir dönemdi. Bu, uzun vadede başarıyı getirecek en önemli husus.

Manisaspor'un hakkını verelim ilk önce. Sivasspor maçı hariç Arena'daki tüm maçlara gittik bu sezon. Arena'ya gelen takımlar arasında, en derli toplu futbolu oynayan takım Manisaspor'du bizim gözümüzde. %100 konsantrasyon ile kapanıp, çok hızlı atağa çıkabiliyorlar. Ligin kaliteli takımlarından biri. Maçın başındaki pozisyondan yararlansalar, belki daha farklı olabilirdi. Onun haricinde çok pozisyon buldukları söylenemez ama bu sezon Galatasaray, çoğu maçta minimal pozisyonlar verdi rakiplerine.

Galatasaray yine 4-4-2 ile sahaya çıktı ve istediğini aldı. Rakibine verdiği 1 pozisyon haricinde yine takım savunmasını başarıyla yaptı. Servet'in biraz sırıttığını söyleyebiliriz.

Bu maçla ilgili söylenecek şey, Selçuk İnan'ın yetenekleri üzerine olabilir. Sezonun başında, oyunun temposunu ayarlayamadığını bu blogda bir çok kez eleştirdik. Yetenekli olduğunu fakat daha fazla risk alması gerektiğini hep vurguladık. Son 3-4 haftadır bunu çok iyi yapmaya başladı. Duran topları seneler sonra Galatasaray adına tehlikeli hale getirdi. Bir çok Galatasaraylı, Hagi'nin ardından frikik kazanıldığında artık heyecanlanmaz olmuştu. Artık Selçuk sahada oldukça, Galatasaray'lı frikiklerde heyecanlanacaktır.

Selçuk, Galatasaray'a alıştıkça yeteneklerini çok daha fazla sahaya yansıtmaya başladı. Bu sadece frikiklerdeki başarısıyla değil, aynı zamanda oyunu yönlendirmesi ve temposunu değiştirmesiyle de ilgili. Galatasaray onun hızlandırdığı toplar ile temposunu arrtırıyor. Maçın sonunda, Galatasaray'ın rakibini iyice pasifleştirmek için, oyunun temposunu düşürürken en büyük pay sahibi yine onundu. Galatasaray atağa kalkarken, Melo dahil herkes onu arıyor. Çünkü herkes biliyor ki topu en iyi kullanacak oyuncu o. Bu, takım arkadaşlarının ona çok güvendiğinin göstergesi. Bu da onu hiçbir şekilde boşa çıkarmıyor.

Manisaspor'un derli toplu oynadığından ve kapanma işini iyi yaptığından bahsettik. Böyle takımlara karşı çilingir görevi yapacak oyuncular lazımdır. Yetenekleriyle bir şekilde skoru değiştirebilecek oyuncular. Selçuk İnan kesinlikle bu oyunculardan biri olduğunu bugün kanıtladı. Muhteşem bir frikik golü attı. Bizde şans eseri o pozisyon olduğu zaman video kayıt yapalım dedik. Ve o frikik gol oldu. Tribün içinden bu müthiş golün nasıl göründüğünü izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Baros ve Elmander ileride çok özverili alan kapatıyorlar. Top rakipteyken yaptıkları pres tüm rakip savunmanın dengesini bozuyor. Bu da, Galatasaray orta sahasının daha etkili pozisyonlar üretmesini sağlıyor.

Melo ve Selçuk İnan bozulmamalı. Birbirlerini bu kadar iyi tamamlayan ikili son zamanlarda gözükmedi Galatasaray'da. Ujfalusi ve Semih gibi Melo ve Selçuk İnan da beraber tutulmalı. Demek istediğimiz, Galatasaray'ın Melo'nun bonservisini alması gerektiği. Melo, bugün yine kusursuza yakın oynadı. Bir futbolcu girdiği bütün ikili mücadeleleri kazanabilir mi yahu? İstisnasız hepsini kazanıyor.

Emre Çolak sol kanatta Riera'dan kesinlikle daha etkili. En azından çabukluğu bile farkı açıklayabilir ikisi arasındaki. Kazımi elinden geleni yapıyor. Kendisinden nefret eden bir taraftar kitlesi oluşmaya başladı. "Çıkart bunu hoca" diye çok bağıran gördüm. Fakat çıkarıp, kimi sokması gerektiğini söyleyecek birisi yok. Kazım sağ önde oynayacak en iyi oyuncu an itibariyle. O bölgeye transfer gerekiyor bunu söylemek zor değil zaten fakat yokken de daha iyisini istemek hayalcilik olur.

Eboue inanılmaz bir oyuncu. Fiziksel kapasitesi kadar ataklara çıkış zamanını o kadar iyi ayarlıyor ki çıktığı her atak tehlike haline geliyor.

Hakan Balta fizik olarak bir sol bek için aslında yetersiz fakat pozisyon bilgisi çok iyi olduğundan iyi maçlar çıkarıyor. Biraz daha çabuk olsaydı zaten Avrupa'nın önde gelen liglerinde oynuyor olabilirdi. İstikrarlı bir oyuncu. Emre ile de uyumları iyi. Riera ve Hakan Balta uyumlu gözükemiyor çünkü ikisi de oldukça ağır. Emre Çolak gibi çabuk bir oyuncu sol kanatı daha akışkan kılıyor Galatasaray adına.




Yukarıdaki fotoğrafta, Galatasaray'ın rakip kaleciden gelen topu karşılamak için aldığı pozisyonu görüyoruz. Kanat hücumcuları orta sahaya yaklaşıyor (Emre ve Kazım). Elmander ve Baros, yani forvetler göbeğe doğru geliyor. Galatasaray savunması ya da orta sahasının bu topu karşılaması sonucu, topa sahip olabilmek için bu pozisyon alınıyor. Bunu sık sık yapıyor Galatasaray.




Yine aynı pozisyon. Bu sefer Manisaspor kalecisi daha atışı yapmamış. Galatasaray'lılar ilk fotoğrafta anlattığımız pozisyonu alıyorlar.




Savunma anında Galatasaray'ın 4-4-2 dizilişi. Hücumcu bekler Emre ve Kazım, alan kapatmak için gerideler. Baros ve Elmander orta sahaya oldukça yakınlar.




Emre Çolak rakibini ısırırken... Bu çocuk bu işi iyi yapıyor. Kazandığı topları da çok olumlu kullanıyor. Riera'dan artısı, topsuz alanı daha istekli oynaması. Çabukluğu ve çevikliği de top kazanmasında kendisine çok yardımcı oluyor.




Çok az sayıda Manisaspor taraftarı Arena'da.




Galatasaray taraftarı...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

mükemmel anlatmışsın dostum, hem maçı hem selçuk'u.. selçuk daha iyi olacaktır bence :)