17 Aralık 2011 Cumartesi

Orduspor 0 - Galatasaray 2 | Hızlı Oynamanın Meyveleri


Maç öncesi yayınladığımız podcast'te, Galatasaray adına Baros'un etkili olabileceğini, Orduspor için ise Gosso'nun performansının önemli olabileceğini söyledik. İkisi de doğru çıktı. Orduspor maçın belli bir döneminde, Gosso'nun her dönen topu alıp, dikine olumlu kullanmasıyla oyunu Galatasaray sahasına yıkabildi. Baros ise, agresif dikine oyunlarıyla fark yarattı.

Maç sonu söylenecek 2 başlık var. "Orduspor gerilemeye devam ediyor" ve "Galatasaray üst üste 7. deplasman maçında da gol yemedi."

Galatasaray takım savunmasını ülkede en iyi yapan takım durumunda. Dünkü maça baktığınız zaman, Ordu'yu, Galatasaray kalesinde etkiliymiş gibi görebilirsiniz. Fakat bunu pozisyon olarak yorumladığınız zaman Orduspor adına tam bir hayalkırıklığı. Galatasaray top rakipteyken Muslera hariç tam 9 kişi savunma yapıyor. Genellikle Elmander'in geriye desteği var fakat, Elmander dönemeyince Baros geri dönerek savunmasına yardım ediyor.

Galatasaray adına bir başka önemli not ise, artık takım kapanmış takımlara skor üretmekte pek zorlanmıyor fakat aynı zamanda kontraya çıkmada da problemi yok. Zira Galatasaray'ın attığı ilk golde de 2. golde de kontraya hızlı çıkılmanın payı büyük.

0-1

1. golde golü atan Baros ile beraber 3 kahraman daha var. Eboue, Elmander ve Ujfalusi.



Yukarıdaki resim gol öncesi pozisyon. Ujfalusi savunmada risk alıp çalım atıyor ve top almak için orta sahaya gelmiş Elmander'e topu teslim ediyor. Savunmadan çıkarılan olumlu topların ataklara ne kadar büyük katkı sağladığını buradan görebilirsiniz. Çünkü bu pozisyonun devamı gol.




Elmander, topu aldıktan hemen sonra, sağ taraftan muhteşem koşu yapmış Eboue'ye güzel bir pas atıyor. En doğru tercihi yapıyor. Eboue'nin ortası belki muhteşem değil ama Ordu ceza sahasını karıştıracak nitelikte. Futbolda doğruları yaptıktan sonra bir şekilde o top kaleye giriyor zaten. Hızlı oyun ve gol. 0-1.

0-2

Bazı gollerde gol vuruşundan daha çok gol pası konuşulur. Bu öyle bir gol olmaya aday fakat Kazım'ın gol vuruşu belki buna engel olabilir. Baros muhteşem bir pas atıyor ve Kazım bu teklifi geri çevirmiyor.



Fotoğrafta da görüldüğü gibi henüz Kazım ekrana girmemiş durumda. Fakat Baros topu ayağına alır almaz Kazım'ın koşusunu takip ediyor bu da onu çok tehlikeli bir yerde topla buluşturmasını sağlıyor. Bu golde de Melo, Galatasaray ceza sahasının hemen önünde topu ayağına aldığında, orta sahaya yaklaşmış Elmander'e topu atıyor. Elmander topu Baros'a bırakarak, içeri koşu yapıyor. Baros, Elmander'in koşusunun ardından, topu sağ taraftan gelen Kazım ile buluşturuyor. Yine hızlı bir oyunun ekmeği bir gol. Kazım ilk yarıda da buna benzer bir gol pozisyonu yakalamasına rağmen, ayak üstü yerine ayak içini tercih ederek, topu üstten dışarı atmıştı. Belki artık o açıdan hareketli topa üst ile vurmanın daha mantıklı olduğunu anlamıştır. 0-2.

Galatasaray bu maçta, Eboue'nin attığı ve Galatasaray'ın 1-0 kazandığı Gençlerbirliği maçına benzer bir performans sergiledi. Zamanında, hızlı atağa çıkarak golleri buldu. Ordu her ne kadar düşüşte olsa da, deplasmanı zordur. Önemli bir galibiyet.

3 yorum:

stick to position dedi ki...

2. golde Elmander'in payı çok büyük. Mükemmel çapraz koşu, boşalan alan... Üstüne Baros'un "cinliği"

Buğra Sarıyıldız dedi ki...

2. golde Elmander'ın payı çok büyük. Mükemmel çapraz koşu, boşalan alan...Üzerine Baros'un "cinliği".

Bugra Sisman dedi ki...

Kesinlikle.