26 Aralık 2011 Pazartesi

Korner Savunma Sanatı


Kornerlerin tehlikeli olmasının en önemli sebebi, yan topların her zaman defans ve kalecinin dengesini bozmasıdır. Bir korneri savunmanın anahtarı kelimesi ise zamanlamadır. 1)Kalecinin topa çıkma zamanlaması. 2)Markaj edilen oyuncu ile top arasında girebilmek için, savunma oyuncunun zamanlaması. Bu yüzden eldeki oyunculara göre, teknik direktörler, kornerleri savunmak için ya alan markajı ya da adam markajı yaparlar. Ya da her ikisinden biraz...


KORNERLERDE ALAN MARKAJI

Öncelikle kornerlerde, hem alan markajında hem de adam markajında, direkler savunulur. Kalecinin kalesini terk ettiği dönemlerde ya da gelen topa uzanamayacağı toplarda, bu oyuncular kalelerini savunurlar. Bu oyuncular genellikle hava toplarında çok iyi olmayan oyunculardır. Boylarının kısa olması muhtemeldir. Ve bu yüzden, kanat beklerini sıkça direklerin başında, kalelerini savunurken görebiliriz.

Alan savunmalarında, en iyi kafa topuna çıkan oyuncular, 6 pasa yerleştirilir. Genellikle, takımdaki bir sonraki "en iyi kafacılar" 6 pas ile penaltı noktasının arasına yerleştirilir. Bunu, 6 pastaki en iyi kafacıların sigortası gibi de düşünebiliriz. Kaçırılan veya dönen topları toplayıcı niteliğinde. Her zaman değil ama zaman zaman, teknik direktörler bir tane oyuncularını da, korneri kullanacak hücum oyuncusu ile kendi kaleleri arasına koyarlar. Baraj niteliğinde.


Bunlar "genellikle" uygulanan durumlar. Eldeki oyuncu profillerine göre, oyuncular, alan savunmasında farklı nitelik ve görevlerde de kullanılabilir.

Bu savunma türü, adam adama savunmaya göre daha risksiz ama onun kadar garanti değil. Rakibin adımlarını sayarak kaleyi savunmak (Adam adama), onun yapacağı her türlü hamleye en kısa şekilde cevap verebilme yetkisini de beraberinde getirir, bu doğru. Fakat bunu yapabilecek oyuncuların kadroda olması gerekmektedir. Alan savunurken, doğru pozisyon alınarak, rakibin yapacağı hamleler, en tehlikesiz seviyeye çekilebilir. Takım; Zamanlama, hava topu yeteneği üst düzey olan oyunculara sahip değilse, kornerlerde en mantıklı seçim alan savunması olacaktır.


KORNERLERDE ADAM ADAMA SAVUNMA

Fiziksel yakınlıklar baz alınarak, korneri savunan takım oyuncularına, rakip takımdan markaj etmeleri için oyuncu verilir. Teknik direktörün, savunma yapmasını istediği oyuncusuyla, rakip takımdaki savunulacak oyuncu arasındaki mücadeleyi önceden görmesi gerekmektedir. Teknik direktör; Çabukluk, hava topu ve zamanlama gibi yetenekleri iyi tartmalı. İşte bu yüzden de alan savunması, adam adama savunmaya göre daha az risklidir.


Oyuncu tartımlarını yapmak yerine, 'doğru pozisyonlanma' ile kornerleri savunmak, günümüzde teknik direktörler tarafından daha fazla tercih ediliyor. Adam adama markaj verilen oyuncunun sadece fiziksel ve savunma yeteneklerine bakarak karar vermek de her zaman istenilen sonucu vermeyebilir. Oyuncunun mental düşüşü, psikolojik olarak maçın içinde olmayışı da adam adama markajı riskli yapan detaylar olabilir. Adam adama korner savunmasında en önemli konu konsantrasyondur. Her hangi bir oyuncunun kendi adamını kaçırması ya da zamanlama hatası yapması demek, bir başka ikili savunmanın dengesini de bozmak demek olabilir. Kendini markajdan kurtaran ofans oyuncusu, yapacağı ters bir koşu ile, diğer savunma oyuncularının da dengesini ve konsantrasyonunu bozabilir. Bu yüzden bu savunma türünde, tüm takımın tam konsantrasyonda olması ve bir ekip halinde çalışması gerekmektedir.


HER İKİ SAVUNMADAN BİRAZ

Hem adam adama hem de alan savunması yaparak korneri savunmak, eldeki oyunculara göre en iyi yöntem. Kişisel olarak adam markajında başarılı olan oyuncuları, rakibin güçlü ofans oyuncularıyla eşleştirerek, güçlü ofans oyuncularını mümkün olduğunca pasifize etmek mümkündür. Adam adama markajda, istenilen verimi vermeyen oyuncuları ise alan savunması yapması için görevlendirmek, risk almadan en garanti yolu seçmektir.


Yukarıdaki tüm yöntemler için gerekli olan en önemli şey, tüm takımın aynı anda, bir bütün halinde hareket etmesi. Modern futbolda duran topların ne kadar tehlikeli olduğunu biliyoruz. Kornerleri başarıyla savunan takım, yüksek ihtimalle savunma zaafları çok az olan takımdır.

Hiç yorum yok: