2 Ocak 2012 Pazartesi

Beşiktaş Taraftarı - Quaresma İlişkisi


Quaresma'nın yeteneğine bakıldığında, şu an Avrupa'nın en büyük kulüplerinde ilk 11 sahaya çıkması gerekir. Fakat devamlılık sıkıntısı olması, O'nu, ne mutlu bize ülkemizde izlettiriyor. Burada, devamlılığının artmasındaki en büyük pay, kuşkusuz ki Beşiktaş taraftarıdır.

Quaresma, Beşiktaş'ta kendisini buldu. Beşiktaş'tan bir kademe yüksek kulüplerde, kendisini Beşiktaş taraftarı kadar seven bir kitle bulamaz. Beşiktaş taraftarı, Quaresma'nın kıymetini ve potansiyelini bildiği için, onu el üstünde tutuyor. Bu da Quaresma'nın oynadığı o "Süper" kulüplerde bulamadığı bir olgu. İnsan, kendisine kıymet verilen yerde olmak ister ya da kıymet veren kişilerle olmak ister. Bu yüzden, Avrupa'da gerekli kıymeti bulamayan Quaresma, Beşiktaş taraftarının kendisine gerekli kıymeti göstermesinden ötürü, burada olmaktan çok mutlu ve bu kıymeti kaybetmemek için performansını yüksek tutuyor. Futbolcu - taraftar, futbolcu - teknik direktör ilişkileri, oyuncunun performansını ve motivasyonunu yüksek tutması için önemlidir. Bu yüzden bize kızmayın fakat, Quaresma'nın iyi performans sergiliyor olmasının en büyük nedeni Beşiktaş taraftarı. Carvalhal'ın, tek başına böyle bir oyuncuyu motive etmesi ve performansını yüksek tutması çok zor.

Egosu yüksek olan oyuncular, saha içinde en değerli oyuncu olduklarını hissetmek isterler. Ego, saha içinde kontrol edilebilirse, olumlu yönde tepki verecektir. Bencilliklerin yanı sıra, Qauresma gibi yetenekleri olan bir oyuncunun egosu kontrol altına alınabilirse, durdurulması güç bir oyuncu haline gelir. Beşiktaş taraftarı, kendisinin en değerli oyuncu olduğunu fazlasıyla saha içinde ona hissettiriyor. Bu da onun saha içinde neredeyse %100'e yakın oynamasını sağlıyor.

Varsayalım ki, Quaresma Real Madrid'e transfer oldu. Orada bir çok oyuncunun gölgesinde kalacağını bilir. Bu, onun oyun karakterine tam olarak ters geleceğinden, kendisinden performans alabilmek zor olacaktır. Portekiz milli takımında, oyuna sonradan giren bir oyuncu sıfatında. 100 maça sonradan girse de, o maçlarda başarılı olması çok zor.

"Vergisiz, muhteşem bir para alıyor" düşüncesinden yola çıkarak, Beşiktaş'ta kalmak istemesinin sebebinin, sadece maddi olduğunu düşünmek, hem oyuncuya hem de Beşiktaş taraftarına saygısızlık olacaktır. Beşiktaş taraftarı ona istediği şey olan "değer"i gösteriyor, işin maddi kısmı yönetimin işi.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Bence oldukça sığ bir bakış açısı bu. Futbolcunun motivasyonu üzerinde en etkili olan faktörlerden biri elbetteki taraftar, ancak bu kadar ön planda olması imkansız. Bu düşünce olsa olsa yazıda bahsi geçtiği şekilde o tribünün egosunu okşamaktan öteye gitmez. Sahada en değerli oyuncu olduğunu hissetmek onun motivasyonunu arttırıyor derken onun gölgesinde kalıp gereken değeri görmeyenlerin egosu düşünülüyor mu peki? Burada bikaç yazı daha okumuştum, ancak bu kadar yüzeysel, basit bi yazı okumamıştım. Yine de emeğinize sağlık.

Bugra Sisman dedi ki...

Diğerlerinin performansına etkisi başka bir başlık altında tartışılabilinir tabii. Fakat bu gözlemlediğimiz durumu örtmek zorunda değil. Okuduğunuz için teşükkürler.

Adsız dedi ki...

Trıbunden Quaresma'yı takıp eden bırısı olarak, gayett dogru bır bakıs acısı yakalamıssınız. O butun gucunu taraftardan duyulan essız sevgıden alıyor bence de.