10 Ocak 2012 Salı

Fenerbahçe 3 - Gaziantepspor 1 | Maç Analizi

Geçen seneye göre gücünü %40'lar kadar kaybetmiş Fenerbahçe'den sonra, Aykut Kocaman'ın teknik direktörlük yeteneklerini algılayabilmemiz daha kolaylaştı. Hiçbir kırmızı kart çıkmış maçtan sonra "O kart olmasaydı, x x olurdu" tarzı cümleler kurmayı sevmedik. Analizlerimizi takip edenler bunu bilirler.

Fenerbahçe'nin, Emre'nin olmayışından dolayı çıktığı ilk 11'i gördükten sonra garipsedik. Emre yoksa, onun yokluğunu Gökay ile falan dolduramazsınız. Gökay 10 üzerinden 3 ofans yapabiliyorsa, Emre 10 üzerinden 7 yapar. Takımın gol yollarında sıkıntı çekebileceğini sadece bundan bile öngörebilmek mümkünken, tabii daha başka detaylar da var.



Mehmet Topuz'un sağ çizgide veriminden memnun olan kaç Fenerbahçe'li vardır acaba? Bir oyuncu düşünün ki, göbekten etkili dribblingler yapabiliyor, top kazanma özelliği var ve şut yeteneği fark yaratan cinste. Fakat sürati ve çabukluğu yeterli değil. Bu oyuncuyu çizgide oynatmak yok etmek olacaktır. Mehmet Topuz dün maçın ilk yarısında resmen yoktu. Hem Gökhan Gönül'ün zorlanmasına neden oldu hem de kendisi takımına katkı sağlayamadı. Yukarıdaki ilk 11'e bir bakın. Gol beklenilen oyuncular öncelikli olarak; Semih, Stoch ve Alex. Alex önündeki oyuncunun formu ile oynayabilen ve golcü bir kimliğe bürünebilen oyuncu. Semih'in son dönemdeki form durumu belli. Bu 2 oyuncunun da ilk yarıda etkisiz olmasının sebebi birinin formsuz olması, diğerinin ise önünde oynayan oyuncunun formsuzluğundan etkilenmesi. Sol taraftaki Stoch, ilk yarıda Fenerbahçe adına gole en yakın isimdi. Uzaktan şutlar ile bir kaç defa Antep kalesini yokladı ama golü bulamadı. Aykut Kocaman'ın, Emre'nin yokluğunu Gökay ile kapamaya çalışması gerçekten anlamsızdı. Madem o bölgede bir Emre'n daha yok, o zaman Kadıköy'de, ilk 11'ine bir ofans oyuncusu daha eklemekten kaçınmayacaksın. İlk yarıda Fenerbahçe'nin düştüğü durumu hepimiz gördük. 3 gol yemiş bir şekilde kapatabilirdi Fenerbahçe ilk yarıyı.

İkinci yarıdaki değişiklikler de yeterli değildi! Kimse Fenerbahçe maçı kazandı diye fazla irdelemeyecektir ama, ilk gole kadar Fenerbahçe, "al gülüm ver gülüm" tadındaydı.

SENERYO 1


Gökay yerine Caner, Semih yerine Bienvenu. Aykut hoca çift forvete karşı! Buradaki 2 değişikliği sakına 2 değişiklikmiş gibi algılamayınız. Semih yerine Bienvenu'nun takıma girmesi, takıma hiçbir etki yapmayacaktır ki dün de yapmadı. Caner ile bir hamle yapmak istedi Aykut Kocaman. Caner'in atak yönünden faydalanarak, Kadıköy'de, Gaziantep'i açmak istedi. Yukarıdaki taktik masasında da göreceğiniz gibi, Caner 1. senaryo olarak Gökhan'ın önünde oyuna başladı. Burdaki doğru, Caner'in oyuna girmesi değil, Caner'in oyuna girerek, Mehmet Topuz'un gerçek bölgesi olan orta sahaya gelmesi oldu. Dikkat ederseniz, Mehmet Topuz'un tehlike yaratacak çıkışları ve şutları bu süreçten sonra gelmeye başladı. Zaten golünü de attı. Bizim görüşümüz, Fenerbahçe gibi bir takım Kadıköy'de, sadece Baroni'yi o bölgede bırakarak, çift forvetle oynayabilir. Korkak oyun, rakiplerinin de üstüne gelmesini kolaylaştırıyor. İlk yarı atağa neredeyse hiç çıkmayan Ziegler, rakibin eksilmesiyle, rakip bölge çizgisine sık sık indi ve gollerde de büyük pay sahibi. Karşısındaki oyuncunun atılmış olması tabii ki Ziegler'in çok daha rahat oynamasını sağladı. Dikkat ederseniz, maçın başında Ziegler'i LB (Left Back) olarak taktik tablosuna yazdık. İkinci yarıda tam bir WB (Wing Back) gibi oynadığından, bu şekilde değiştirdik.

SENERYO 2



Stoch'un, Alex'in yanına gelerek oynaması zaten Fenerbahçe'nin beraberliği yakalamasını sağlamıştı.

Mehmet Topuz göbekten uzaklaştırıldıkça ve forvet çıkarıp oyuna forvet sokuldukça, Fenerbahçe daha zor maçlar görebilir. En azından içeride, Fenerbahçe'nin formsuz olmalarına rağmen çift forvetle oynayabilmesi gerekir.

Aykut Kocaman, geçen sene bir şekilde skoru buluyordu. Lugano, sürpriz çıkışlarda olsun, Niang'ın yoktan var ettikleri olsun, Dos Santos'un sol taraftan yarattıkları olsun... Bu sene bu oyuncuların artık olmadığını bilmeli. Artık "nasıl olsa gol olur" vakti değil. Doğru taktik ve oyuncu dizilişi, Fenerbahçe'nin geçen seneden daha çok aradığı bir şey.

Hiç yorum yok: