17 Ocak 2012 Salı

Son Dönem Forvetlerimizin Genel Özellikleri


Her ligin oyuna bakışı ile doğru orantılı, pozisyonlara göre farklılık gösterecek stildeki oyunculara ihtiyacı vardır.

Ligimizdeki forvet oyuncularına değinelim biraz. Burak Yılmaz bu sene gol krallığını açık ara önde götürüyor. Bunun tesadüf olma ihtimali yok. Kimse tesadüfen, daha ligin bitmesine haftalar varken 21 gol atamaz.

Burak Yılmaz'ın en etkisiz olduğu konu, hava topları. Kafa vuruşlarındaki eksikliğine rağmen ligde 21 gol atabilmiş bir oyuncu. Fakat bu eksikliğini kapatacak ve Avrupa'nın en önemli oyuncuları kadar doğru yaptığı bir şeyler var.

Bu şeylerden en önemlisi defans arkasına yaptığı koşular. Zamanlaması inanılmaz doğru olan koşularla topla buluşma olayında rakipsiz. Yaşının da buna el vermesiyle bu işte çok başarılı şu an. Bir dönemler Avrupa gol kralı olan Baros'un, zamanında Dünya'da bu işi en iyi yapan oyunculardan biri olduğunu da söyleyelim. Baros'un yaşının ilerlemesiyle, belki artık Dünya'da değil ama yine Avrupa'da bu işi yapan iyi oyunculardan. Baros, yaşının getirdiği dezavantajları başka yollarla kapatıyor. İnatçılığını bir kademe daha yukarı çıkarttı mesela. Bu da rakip savunmaları daha da yıpratıyor.

Dediğimiz gibi, Burak Yılmaz'ın bu sene başarılı olmasının en büyük sebebi, muhteşem zamanlamalı koşuları. Bunun yanında da inatçılığı, hep istemesi. Baros ile ortak özellikleri bu. Baros da bu ligde gol kralı olan bir oyuncu. Durağan oynamayı sevmeyen oyuncular, gezgin oynayıp, rakibi sürükleyebilen oyuncular, ligimizdeki en önemli forvet oyuncuları oluyorlar. 2009/2010 sezonu gol kralı Makukula da aynı şekilde. Kuvvetli fiziği ile, defans arası-arkası koşuları iyi yapabilen bir oyuncu. Semih Şentürk. Belki zamanlamalı koşuları yukarıdaki oyuncular kadar iyi değil fakat onun bu açığı kapatmasındaki en büyük özellik, pozisyon alabilme yeteneği. Topun nereye düşeceğini, sahanın hangi noktasında olması gerektiğini bilmesiyle, (Gol sezisi) bu açığını kapatarak, ligimizin önemli forvetlerinden olmuştur yıllarca. Bir de bunun üstüne, yukarıdaki diğer oyuncular gibi istekli ve hep golü düşünen zorlayıcı stili eklenince, doğal olarak "başarılı forvetler" kategorisinde kendine yer buluyor.

Son vuruşları söylemiyoruz bile. Bu oyunculardan bahsederken, son vuruş değerlendirmesi yapmak futbol günahı olur.

3 yorum:

lamhaltas dedi ki...

dediklerin doğruluk payı olsa da asıl önemli olan takımın oyun sistemi ile ileri uçtaki santrafor arasındaki uyumdur. Trabzonspor set oyunundan ziyade patlayıcı hücumlar yaparak skor bulmaya çalışan bir takım. Bu sebeple Burakla da beraber sistem ideale yakın işliyor. Semih ise (bu seneki performansını göz ardı edersek) tamamen bir set hücumcusu. sırtı dönük top alması, cezasahasında pozisyon alması ve kafa vuruşlarıyla rakip yarısahaya yerleşik hücumda kendisinden verim alabilirsiniz. şimdi değiştirin 2 oyuncunun takımlarını hiç bir fayda alamazsınız eminim ki.

bi de makukula savunma arkası koşuları iyi yapar demişsin ama çok yanlış olmuş o sanki. nobre nin bile koşuları daha iyidir :)

Bugra Sisman dedi ki...

Makakula kesinlikle zamanlamalı koşuları iyi yapıyor :)

Evet set hücumcusu ile "patlayıcı hücum" olayı doğru. Tabii ki takımlarla uyum göstermek zorundalar. Fakat forvetlerdeki bu genel yapı, ligimizde başarılı oluyor. Yoksa yukarıda bahsedilen forvetlerin bu özellikleri tek başına bir şey ifade etmez. Yazıda oyuncu yapılarının benzerliklerini anlatmak istedik. Yoksa dediğin gibi, kendi içlerinde de ayrılırlari oynadıkları takımlara göre de farklılık gösterirler. Fakat bu başka bir yazının konusu olur.

Kapalı Tribün Açık Görüş dedi ki...

Burak Yılmaz tipindeki golcülerin başarısı bence tamamen teknik direktörde yatıyor. Benim gözlemlediğim olay kısaca şu;

Rakip takım defansını gömdüğü zaman Burak Yılmaz tipi futbolcuların defans arkasına koşuları ortadan kalkıyor fakat bu sefer orta saha ceza sahası etrafına rahatça yayılabiliyor. Rakip takım adam adam savunma yaparsa ya da defansını gömmezse, Burak Yılmaz gibi futbolcular maç içerisinde yaptıkları 7-8 koşunun en az birinde muhakkak başarılı olur.