25 Mayıs 2010 Salı

Çağlar Birinci Galatasaray'da!


Hakan Balta'nın sakatlığı nedeniyle 2008 eylülünde oynanan ve 1-1 sona eren Türkiye - Belçika maçında çoğumuz tanıdık onu. Fatih Terim, Hakan Balta'nın yokluğunda sol bek mevkiinde yaşanan sıkıntı nedeniyle Çağlar'ı milli takıma çağırdı. O maça gitmiştim. Ve tabii ki Çağlar hakkında tereddütlerim vardı. Sonuçta milli takımda oynamak bir tecrübe ister. Saraçoğlu tıklık tıklım iken heyecanlanmak ve kontrollü oynamak zordur. Maç başladığında Çağlar sanki 10 senedir milli takımın sol bekinde oynuyor edasıyla gayet sakin ve başarılıydı. 1985 doğumlu bir oyuncu. Yani o maç oynanırken futbol için genç sayılacak bir yaştaydı, 23. Çağlar Birinci hakkında tüm bildiğim bu idi. Galatasaray'a transfer olunca araştırma gereğinde bulundum ve Galatasaray'a ne katar, ne götürür onu düşündüm.

Galatasaray'ın asıl sol beki bilindiği üzere Hakan Balta'dır. Manisaspor'dan transfer edildikten sonra, performansından ötürü Milli takıma çağrılan ve gün geçtikce Türkiye'deki en iyi sol bekler arasına giren bir oyuncu Balta. Roberto Carlos'a bile sorulduğunda Türkiye'deki en iyi sol bekin Hakan Balta olduğunu söylemişti. Fiziği ve kontrollü çıkışlarıyla gayet oturmuştu Galatasaray'ın sol arkasına. Arda sol tarafta oynarken ikisinin uyumu çok başarılıydı. Rijkaard stoperlerin ayaklarına olan hakimiyetlerinden şikayetçi olunca, Hakan'ı stopere çekerek Caner'i sol beke koymuştu. Bu mevkiide de elinden geldiğince iyi oynasa da biz onu sol bekte görmeye alışmış ve orada daha başarılı olduğuna inanmıştık. Şimdi bakıldığında Lucas'ın yanına istenilen bir stoper bulunduğu zaman Hakan Balta mevkiisine kavuşacak ve bu takımın 1. sol beki olacak gibi gözükmektedir. Bu noktada Çağlar'ın performansı çok önemli. Hakan Balta'nın bana göre tek eleştirilecek yanı ofansa yeteri kadar desteği verememesi. Takım önde oynarken bile tereddütlü çıkışları onun en büyük eksiği gibi. Halbuki ileri çıkışlarında sol ayağı ile etkili ortalar yapabilmekte ve takımın ofansif yanına da katkı sağlayabilmektedir. Eğer Çağlar hem Hakan Balta'nın üst düzey yaptığı sol kanadı savunma olayını iyi yapıp bir de üstüne kontrollü ve çabuk geri dönme özelliğini eklerse Hakan Balta'yı yedek kulübesine oturtabilir. Bana göre Çağlar'ın en büyük artısı Hakan Balta'dan daha süratli olması. Yani bir bek oyuncusunda aranan en önemli özellik. Bunun yanında kademe anlayışı ve pozisyon alabilmedeki yeteneği de Çağlar'ın Galatasaray'daki kaderini belirler. Caner her ne kadar çabuk ve dikine çalım atabilme özelliği yüksek olan bir sol kanat oyuncusu olsa da, bek oyuncusu demeye dilim varmıyor. Defansif açıdan pozisyonunu bu kadar kaybeden ve top çalabilmedeki beceresinin bu kadar zayıf olması onun bir takımda bek oynamasını zora sokmaktadır.

Şimdi tabi ki sözleşmesi yenilenmeyen Caner ile Çağlar'ı kıyaslamak çok normal olacaktır. Çağlar'ın efektif ve kreatif olarak Caner gibi çalımları olmasa da takımın fizik gücüne artı katkı sağlayacağına ve kenarda oturan bir bek olarak bakıldığında Caner'den daha güvenilir bir isim olacağına inanıyorum. Caner'in yetenekleri bir bek oyuncusunun sahip olması gerekenlerle aynı doğrultuda değil. Kendisi Galatasaray'da sol açık oynayarak gayet başarılı işler yapmıştır zaten. Fakat bek oynadığında sıkıntılar yaşattığı da bir gerçektir. Bu yüzden Galatasaray bana göre sol açıktan zorla yapılmış bir beke değil de gerçek bir beke kavuşmuştur. Caner'i gönderip Çağlar'ı almak gayet mantıklı bir harekettir.

Hiç yorum yok: