23 Mayıs 2010 Pazar

Jose kazandı, Van Gaal kaybetmedi.


Dünya kupası her sene yapılan bir organizasyon olsaydı, Şampiyonlar ligi kadar ilgi çekici olmazdı. Dünya kupasını Şampiyonlar liginden daha heyecanlı kılan, 4 senede bir yapılıyor olması. Aksi taktirde Şampiyonlar ligi daha prestijli olabilirdi bir futbolcu için. Buna rağmen; eğer mümkün olsaydı da hem Dünya kupası finali hem şampiyonlar ligi finali aynı gün aynı saatte başlıyor olsaydı, hangisini izleyeceğim konusunda ''gel-git''ler yaşardım, yazı turalar atıp, ''o piti pitiler'' olaylarına girerdim.

Bugün de İnter - Bayern Münih finalini izledik. Finalin ismini daha heyecanlı yapan takımların ismi değil, teknik direktörlerin ismiydi. Jose Mourinho eski hocası olan Van Gaal ile karşılaşıyordu. Finallerin magazinsel haberleri sahadaki futbolu daha da heyecanlandıran bir unsur olduğundan, futbolun en magazinsel teknik direktörü Jose Mourinho'nun da bir finalde olması maçın heyecanını 100'le çarptırdı bize. Jose'nin takımı sene içinde hep iyiydi. Kimse İnter'in oynadığı futboldan şüphe etmiyordu. Şampiyonlar ligi yarı finalinde Barselona'yı eledikten sonra bu futbol iyice beğenildi(!). Kısacası Mourinho'nun takımı daha ''takım''idi. Hem defansif olarak hem de ofansif olarak çok dengeliydiler. En büyük özellikleri de takım olarak çok iyi defans yapıyorlardı. En uçtaki oyuncuların bile rakip sahadaki defans anlayışları göze çarpıyordu. Yani; İnter'in böyle bir başarıya imza atması Bayern'in atmasından daha olasıydı. Gerek kadro yapısı, gerek takım olarak hareket edişleri, İnter'i Bayern'den daha kaliteli bir takım yapan önemli unsurlar. Ve tabi bu takımı takım yapan Portekizli Jose Mourinho.

Bayern'in teknik direktörü Van Gaal kesinlikle iyi ve tecrübeli hoca. Elinde bulunan kadro da çok iyi. Ama şuan Dünyanın tartışmasız en iyi hocası Jose Mourinho'dur. Van Gaal'in tecrübesi ve yetenekleri tartışılmaz. Kazandığı başarılar süper. Fakat Mourinho'nun zekası ve kendini mesleğinde hep yenileyen kişiliği, kibiri, Bobby Robson gibi bir isimle yıllarca çalışması, korkusuz olup kendine güvenmesi onu şuan Van Gaal'den daha iyi durumda kılıyor.

Evet bu akşam Milito'nun golleri ile Mourinho 2-0 kazandı. Ama Van Gaal kaybetmedi. Mourinho'nun kurduğu bu ''takım''ı finalde yenebilmek kolay iş değil. Van Gaal Bayern gibi bir takımı finale çıkararak zaten finalde kaybetse bile kaybetmeyecekti. Kendini hep güncel tutan, 60 yaşındaki bir hocanın sahip olduğu tecrübelere sahip olan Jose Mourinho söz verdiği gibi İnter'e şampiyonlar ligi kupasını getirdi. Takımını avrupanın en iyisi yaptı. Van Gaal ise öğrencisine yenilerek aslında kaybetmedi. Bayern gibi uzun yıllar avrupada adından söz ettirmeyen bir takımı avrupanın en önemli kupasında finale çıkarttı.

Hiç yorum yok: