1 Mayıs 2010 Cumartesi

Defansif Ortasaha


Galatasaray, 2009-2010 sezonunda büyük ihtimalle ligi 3. sırada tamamlayacak. Kritik dönemlerde kaybedilen kritik puanlar durumun böyle gelişmesine neden olurken son haftalarda en az puan kaybı yaşayan Fenerbahçe ve Bursaspor son 2 haftaya şampiyonluk ihtimali ile girdiler. Galatasaray sene başında kadroyu kurarken rakiplerini bile imrendiriyordu. Baros, Kewell, Keita, Elano, milli takımın stoperleri ve bekleri..Kadroya böyle bakıldığında Türkiye liginde pek zorlanmadan şampiyon olacağı bekleniyordu Galatasaray'ın. Fakat oyunun 2 yönünü oynayan, mücadeleci ve akıllı oyuncuların az olması aslında takımın en büyük handikapıymış. Oyunun 2 yönünü oynayan tipteki oyuncuların olması gereken mevki ortasahadır. Çünkü bu oyuncular hem takımı atağa kaldırırken oynadıkları toplarla hem de rakibin ataklarını durdurmadaki becerileriyle ön plana çıkarlar. Bu da anca mevkisel anlamda ortasahada gelişebilir. Galatasaray'ın bu anlamda yararlanmak üzere kadrosunda bulundurduğu futbolcular Mehmet Topal, Ayhan Akman, Elano, Mustafa Sarp, Barış Özbek ve devre arasında sakatlığı bir türlü geçmeyen Linderoth. Linderoth'dan beklentilerin büyük olması, Mehmet Topal'ın ve Ayhan Akman'ın sahip oldukları potansiyel sene başında buraya yapılacak transfer yatırımlarının önüne geçti aslında. Ayhan'ın ve Topal'ın performansından tam verim alamayan Rijkaard yeni transfer Mustafa Sarp'ı oynattı bu mevkide uzun süre. Gerçekten de gayet savaşcı ve tempoluydu. Fakat bir gerçek var ki topu kullanmadaki becerisi o mevkide onu ''aranan'' yapmaktan alıkoyuyordu. İngilizlerin ''box to box midfielder'' dedikleri kavramın sadece topu iyi kullanmak ya da sadece savaşcı ve tempolu futbol oynamak olmadığını bilmek gerekir. Mevkiler arası bağlantıyı yapmak sadece rakibi bozmak olmayacağı gibi sadece topu iyi kullanmak da değildir. Galatasaray'ın her ikisini yapabilen futbolculara acilen ihtiyacı vardır. Mehmet Topal çok iyi marke edebilir, çok koşabilir fakat kazanılan topu ve pozisyon almadaki eksikliği onu hiçbir zaman Galatasaray'ın değişilmez ortasaha oyuncusu yapmayacaktır. Ayhan Akman artık yaşının vermiş olduğu fiziksel düşüş ile bu zamandan sonra 11 futbolcusu değildir. Barış Özbek dengesiz ve mental açıdan eksik bir futbolcu. Kendini geliştirmesi için çok şans verildi fakat topu kullanmadaki becerisini arttıramadı. Eğer yeni sezona kendini hazıralayarak girebilirse yararlı olabilir. Elano fiziksel açıdan o pozisyonda oynayabilecek bir futbolcu değildir. Özellikle de Türkiye liginde. Topu çok iyi kullanabiliyor olsa da fiziksel açıdan çok çabuk rakipleri tarafından pozisyonu bozuluyor.

oynanılan atak bazlı sistemde göbekteki oyuncuların ''idare etme'' şansları olmamalıdır. İleride oynayan 3'lünün de rakibi kapatma özellikleri az olduğu zaman Galatasaray'ın ortasahası çok çabuk geçiliyor ve rakipler Galatasaray'a karşı çok pozisyona giriyorlar.

Özetlemek gerekirse; Aslında Galatasaray koskoca bir sezonu ortasahasız geçirdi. Dirençsiz, kırılgan bir takım görüntüsü çizdi.

Hiç yorum yok: