18 Mayıs 2010 Salı

Mehmet Topal'ın psikolojisi


Kendinizi Malatya doğumlu, uzun burunlu bir genç olarak hayal edin. Malatya belediyespor'un altyapısında oynadığınızı hayal edin. Toprak sahalar, fileleri yırtık kaleler, taç çizgileri silinmiş sahalar..16 yaşında Çanakkale dardanelspor'dan teklif aldığınızı hayal edin. Altyapıda oynarken birileri sizi izleyip beğeniyor ve transfer etmek istiyor. Vay be..

Günler geçiyor Çanakkale'de oynarken Galatasaray'ın efsane oyuncusu Hagi sizi beğeniyor. Hayır olamaz.. Siz daha bir kaç sene önce toprak sahalar, yırtık fileler derken Galatasaray'ın ve dünya futbolunun efsane oyuncusu Hagi sizi beğenecek ve Galatasaray'a tavsiye edecek! Şaka olmalı! Galatasaray'dan resmen transfer teklifi alıyorsunuz. Türkiye'nin en büyük kulübü sizi almak istiyor. Gurura bak be! Dünyanın her tarafında taraftarı olan büyük bir camia sizi transfer etmek istiyor. Siz ki daha kısa bir zaman önce Çanakkale'ye transferinizin muhteşem bir şey olduğunu ve bunun keyfini çıkarıyordunuz ama birileri sizi farketti ve Galatasaray yolcusu oluyorsunuz. UEFA şampiyonu, Türkiye'nin gurur bir takıma gidiyorsunuz. Transfer bedeliniz de 1 milyon Dolar.



Günler geçiyor Gerets sizi Anfield Road'da Gerrard'ı marke etmeniz için görevlendiriyor ! Şampiyonlar Liginde oynuyorsunuz! Siz burada uzun bacaklarınız ve top çalabilmedeki yeteneğinizden ötürü avrupa'nın ilgisini çekiyor ve ''Türk Örümcek'' lakabını alıyorsunuz. Daha sonra hayalini kurduğunuz milli takım ile büyük bir başarı kazanıyorsunuz. Avrupa üçüncülüğü!

Nereden nereye.. 6-7 sene içinde toprak sahalardan başlayıp, Anfield road'da adınızdan bahsediyorsunuz. Milli formayla avrupa kupasında tüm dünya sizi izliyor. Günler geçiyor Galatasaray'da her zaman muhteşem futbol oynamasanız da beyefendiliğiniz ve çalışkan yapınızla Galatasaray'lıların sevdiği bir futbolcu oluyorsunuz. Bir gün menejerinizden bir telefon geliyor ve ''İspanya'ya gitmek ister misin ?'' sorusuyla karşılaşıyorsunuz. Avrupa'nın en iyi liglerinden biri İspanya! ve bu ligin iyi takımlardan biri Valencia. Ve hala yaşınız 24.



..

Bu durumların nasıl bir olgunluk gerektirdiğini düşünebiliyor musunuz? Şımarık olmamak, çalışkan olmak bazen bazı yeteneklerin noksanlığını bile kapatabildiğine inanıyorum. Bundan eminim ki; Türkiye'de bu kadar büyük sıçramayı yaptıktan sonra bunu olgunlukla karşılayamayıp ''sadece iyi futbolcu olmak'' temasından ve disiplininden uzaklaşacak o kadar çok futbolcu var ki..Siz Valencia'ya gidiyorsunuz ve şımarmayacaksınız! Bir Portekizli bir Brezilyalı için bu transferler çok doğal olabilir ama henüz yurtdışına yerli futbolcu pazarlama konusunda kısıtlı olan ligimizde bunu olgunlukla karşılamak ve bozulmamak büyük erdemlik gerektirir. Psikolojik açıdan bakarsak; Everton ve Valencia gibi kulüplerin peşinde koştuğu bir futbolcunun ruh hali iki yöne gidebilir. Birincisi; bu tarz kulüplerin kendini izlediğini bilerek yetenekli bir futbolcu olduğunu düşünüp '' zaten iyiyim, istanbul'da da kralım'' temasıdır. Bunu yapan ve düşünen bir futbolcu büyük olasılıkla bir Akdeniz ülkesi vatandaşıdır. Rahatlığına ve popüleriteye düşkün ve aşıktır. 60 yaşına geldiğinde ''aslında çok yetenekliydim ama Barselona'da oynamayadım'' ya da ''Manchester United'da oynayamadım'' demek onun için yeterlidir ve kariyeri için tatmin edicidir. İkincisi ise; Kendisini böyle büyük kulüplerin izlediğini bilip ''zaman çalışma zamanıdır'' diyen futbolcudur. Daha fazla motive olan futbulcudur. Bu, kendisine hem extra bir güç verir hem de o gittiği kulüplerden daha da ileriye sıçrama şansını arttırır. Ben bu iki profil arasında Topal'ı kesinlikle 2. temaya yakıştırıyorum. Demek istediğim, 24 yaşındaki bir oyuncunun 5-6 sene içinde nereden nereye gelebildiği. Mehmet Topal'ın hangi duygular içinde ve nasıl bir ruh hali içinde olduğunu. Farklı dil, farklı insanlar, farklı yemekler, farklı futbol. Malatyaspor'un altyapısından Valencia'ya uzanan bir yol. Yolun Açık olsun.





2 yorum:

seçkinsaral dedi ki...

olaya mehmet topal gozuyle bakınca gozuken o ki kendisinin avrupada oynama istegi onemli rol oynamıs. Ben futbolcu değilim bilemem ve Galatasaraylıym. Mehmet topalda benim kadar galatasaraylı olmayabilir buna da kızamam. Kendi dunyamda baktıgmda da valencia Galatasaraydan iyi bir takım degildir. He mehmet topal orada oynar 2 sene sonra barcelonaya gder olabilir onada bsy diemem hatta gurur duyarım. Ama mehmet topalın yerinde dusunduklerim ve duygularımla beraber ben olsam gitmezdim. Bir de galatasaray tarafı var. Galatasaray icin olumlu bir karar 5 milyon euro ya mehmet topali satmak. Kendisi bu kulübe 1 milyona gelmis ve geriye donup baktğnda olumlu yanlari eksiklerindn fazla olan bir oyuncu. Ustelik yavas yavas oyuncu pazarlamaya da baslamıs oldu Galatasaray. Mehmet topala basarılar dilemekten baska da soylicek bir soz yok. Umarım kendisi basarılı olur Galatasarayı ve turk futbolunun ismini yuceltir. Tesekkurler mehmet topal.

Adsız dedi ki...

Ben de fanatik Galatasaray taraftarıyım ama Galatasaray'ın Valencia'dan daha iyi olmasını söylemek zor. Benim için aynı değerde takımlar. Mehmet Topal gözüyle bakınca da Türkiye'de oynamak kolay değil. Valencia gibi bir kulüpten teklif geliyorsa değerlendirmesi kendisi adına fena olmadı bence.